Search
Close this search box.
Search

Samenwerking BeterDichtbij met Thuisarts.nl ontsluit medische informatie

Zorgcommunicatie-dienstverlener BeterDichtbij is een samenwerking aangegaan met Thuisarts.nl. De gezondheidsinformatie op deze website is voortaan ook beschikbaar via BeterDichtbij. Patiënten en artsen die via BeterDichtbij met elkaar communiceren, kunnen in hun gesprek in de app direct toegang krijgen tot de onafhankelijke informatie van Thuisarts.nl.

BeterDichtbij, een app voor laagdrempelige communicatie tussen patiënten en zorgverleners, wordt inmiddels door 12 regionale ziekenhuizen en een aantal huisartsen gebruikt. Thuisarts.nl wordt maandelijks twee miljoen keer bezocht door mensen met vragen over hun gezondheid. Ook gebruiken huisartsen de site om hun patiënten voor te lichten.

Met de nieuwe samenwerking is de informatie van Thuisarts.nl beschikbaar voor alle deelnemende huisartspraktijken, ziekenhuizen en hun patiënten. De informatie over aandoeningen is eenvoudig op te roepen en uit te wisselen binnen zowel de app als het achterliggende webplatform voor zorgverleners, zo laat BeterDichtbij weten. BeterDichtbij onderzoekt momenteel slimme koppelingen met het EPD en HIS en in de loop van dit jaar vinden meer uitbreidingen van de dienst plaats.

Makkelijker delen informatie, beter voorbereid

De website Thuisarts.nl, ontwikkeld op initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), breidt sinds maart ook uit met medisch-specialistische informatie. Met de samenwerking met BeterDichtbij is de nieuwe specialistische informatie gericht op behandelingen in het ziekenhuis ook makkelijker te delen met patiënten.

Ton Drenthen, programmaleider Thuisarts.nl bij het NHG, verwacht dat BeterDichtbij er voor gaat zorgen dat specialisten de informatie van Thuisarts.nl gaan gebruiken ter ondersteuning van de voorlichting aan hun patiënten. “Dit is een belangrijke stap om de betrouwbare gezondheidsinformatie die al door bijna alle huisartsen wordt gebruikt ook te ontsluiten via ziekenhuizen.”

Volgens Godfried Bogaerts, directeur BeterDichtbij, is de samenwerking met Thuisarts.nl een volgende stap in het beter voorbereiden van patiënten op een consult. “Kleine vragen zijn al eerder digitaal gesteld en het gesprek aan tafel kan gaan over de grote zaken.” Samen met de zorgsector en op basis van het gedrag van de gebruikers wordt BeterDichtbij verder doorontwikkeld.

Over Thuisarts.nl, BeterDichtbij

De informatie van Thuisarts.nl is gebaseerd op de bestaande wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten. Huisartsen en ook steeds meer medisch specialisten gebruiken de informatie tijdens consulten of verwijzen patiënten ernaar. Daarmee kunnen patiënten informatie over bijvoorbeeld een diagnose nog eens rustig nalezen.

BeterDichtbij werd in oktober 2016 gelanceerd als digitale communicatie-app voor patiënten en zorgverleners. De bijbehorende app moet een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid bieden met het ziekenhuis in hun regio. 12 ziekenhuizen zijn inmiddels al aangesloten, evenals meerdere huisartsenpraktijken.

De app was in eerste instantie bedoeld voor de 30 regionale ziekenhuizen die lid zijn van de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) en voor zorgverleners zoals huisartsen in hun regio. De SAZ-leden stemden vorig jaar in met de oprichting van een apart bedrijf. Nu is de dienst beschikbaar voor alle zorgorganisaties in Nederland.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden. Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?