Saxenburg biedt voortaan realtime inzage uitslagen

vr 14 december 2018 - 08:58
Saxenburg-Realtime_inzage_1
Databeschikbaarheid
Nieuws

Patiënten van onder meer het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg kunnen voortaan alle uitslagen van onderzoeken direct na het bekend worden ervan inzien via het patiëntenportaal MijnSaxenburgh. In augustus werd al bekend dat deze functionaliteit toegevoegd zou worden. Volgens de Saxenburg Groep, waar het Röpcke-Zweers onder valt, loggen elke maand meer patiënten in met hun DigiD op MijnSaxenburgh.

Uitslagen konden al ingezien worden, maar met een vertraging van vijf werkdagen. Coördinator Roy Stokvis hierover: “Veel ziekenhuizen bouwen een wachttijd in voor uitslagen. Saxenburgh kiest ervoor om alle uitslagen realtime te laten zien. Dit is vrij uniek. Patiënten krijgen vooraf een waarschuwing te zien dat ze geconfronteerd kunnen worden met een onverwachte uitslag.”

Patiënt in regie

Het ziekenhuis wil hiermee de patiënt in regie houden, zo stelt Stokvis. Patiënten kiezen zelf of ze de uitslag wel of niet willen inzien. Ze hoeven niet onnodig lang in spanning te zitten en kunnen zich voorbereiden op het spreekuur. Begin dit jaar was er nog een discussie tussen ziekenhuiskoepel NVZ en de Patiëntenfederatie over nut en noodzaak van realtime inzage. Kinderarts Karin Zwager, nauw betrokken bij de implementatie van het portaal, benadrukt dat inzage vrijwillig is: “Wie het te ingewikkeld vindt of bang is voor de uitslag, kan beter wachten tot de poliafspraak om de situatie samen met de arts door te nemen. Na het consult kunnen patiënten thuis in alle rust nog eens naar de uitslagen kijken, dit kan werken als geheugensteun.”

Voordelen realtime inzage

Het patiëntenportaal met realtime inzage zou verschillende voordelen voor patiënten hebben. Zo kunnen chronische patiënten zelf hun uitslagen in de gaten houden. Wanneer de uitslagen vragen oproepen neemt de patiënt zelf telefonisch of via de Beterdichtbij-app contact op met de behandeld arts, ze hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Patiënten onthouden zelf beter wat er verteld is en kunnen familie beter vertellen wat er aan de hand is. Een uitslag kan natuurlijk ook meer vragen oproepen bij patiënten. Om als arts of behandelaar snel antwoord te kunnen geven wordt (naast de reguliere poliafspraak) de app BeterDichtbij ingezet en starten poliklinieken van de Saxenburgh Groep met e-consults.

Publicatie met vertraging

De Saxenburgh Groep kondigde in augustus aan dat patiënten op korte termijn realtime inzage kregen in uitslagen van onderzoeken via patiëntenportaal MijnSaxenburgh. Tot dan toe werden uitslagen nog met een vertraging van vijf werkdagen gepubliceerd. Onder meer UMC Utrecht en het Diakonessenhuis (ook Utrecht) gingen Saxenburgh voor. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis ging 9 juli van start met het online patiëntenportaal MijnSaxenburgh. Het ziekenhuis is onderdeel van de Saxenburgh Groep. Zorginstellingen die onder de groep vallen, werken al met een eigen cliëntenportaal: het Verwantenportaal. In juli werd al aangegeven dat realtime inzage in gegevens snel gerealiseerd zou worden.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!