Saxenburgh biedt digitaal medicatievoorschrift

18 oktober 2019
medical-563427_1280
Digitalisering
Nieuws

Saxenburgh biedt als eerste regioziekenhuis álle apotheekhoudende huisartsen en apothekers de mogelijkheid om digitaal medicatievoorschriften te ontvangen van medisch specialisten. Het voordeel voor patiënten is dat ze direct hun medicijn(en) kunnen ophalen bij de apotheek of apotheekhoudende huisarts.

Sinds oktober bestaat de mogelijkheid voor alle apotheekhoudende huisartsen en apothekers in de gemeente Hardenberg, Ommen en Coevorden. Dat verbetert de patiëntenzorg en heeft veel voordelen voor patiënten, apothekers, apotheekhoudende huisartsen en medisch specialisten.

VIPP

Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften (recepten) sluit aan op de doelstelling van de overheid om de medische zorg papierloos te maken en is onderdeel van VIPP, Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional: de patiënt meer inzicht in zijn eigen zorg.

De Saxenburgh Groep werd afgelopen zomer positief beoordeeld op de eindassessments van het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Hiermee werden de modules A1 en B1 succesvol afgerond.

Op 8 oktober 2019 hebben Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh, Ruud Blankenburgh, voorzitter Medische Staf Saxenburgh, Anet van de Belt, Beherend apotheker dienstapotheek Rees en Vecht en Frank Bruggeman Bestuurder Regio Apotheek Vechtdal de overeenkomst ondertekenend. Hiermee accepteerden alle betrokkenen dat een medicatievoorschrift niet meer ondertekend wordt met een handtekening, zoals de wevoorschrijft, en daardoor digitaal verstuurd kan worden.

Werkwijze

Als een patiënt vanuit het ziekenhuis een nieuw recept nodig heeft, schrijft de arts die voor. Voorheen kreeg de patiënt het recept op papier mee en ging er zelf mee naar de apotheek of apotheekhoudende huisarts. Of het recept werd gefaxed. Daarna moest het recept conform wettelijk voorschrift ook nog per post verstuurd worden naar de desbetreffende apotheek of apotheekhoudende huisarts .

Nu kan de arts het recept rechtstreeks digitaal naar de apotheek of apotheekhoudende huisarts sturen. Om de veiligheid van de gegevens te waarborgen, wordt het recept via een speciaal aangelegde lijn via speciale beveiligde ziekenhuissoftware verstuurd. 

Papier nog wel mogelijk

Nog lang niet alle ziekenhuizen zijn zover dat ze medicatievoorschriften digitaal versturen en dat alle apothekers en apotheekhoudende huisartsen recepten digitaal kunnen ontvangen. Daardoor kan het voorkomen dat patiënten van buiten de gemeente Hardenberg, Ommen en Coevorden het recept nog op papier meekrijgen of dat het gefaxed moet worden naar de betreffende apotheek of apotheekhoudende huisarts.

Dat het digitaal versturen van medicatievoorschriften mogelijk is, komt door de goede samenwerking tussen de stadsapotheken, apotheekhoudende huisartsen en medisch specialisten, aldus Saxenburgh.