Search
Close this search box.
Search

Scheidend NVZ-voorzitter Van Rooy: ‘Zorg op afstand belangrijkste innovatie’

Bijna de helft van de ziekenhuispatiënten kan eerder naar huis met zorg op afstand. Digitale vaardigheden voor zowel medische professional als de patiënt zijn daarbij onmisbaar. Scheidend NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy schetst dit beeld op haar afscheidscongres 'Inspiratie voor innovatie'.

“De patiënt krijgt een nieuwe rol met veel meer regie over zijn eigen behandeling. De medisch specialist komt meer op afstand te staan terwijl de verpleegkundige meer opschuift richting de werkzaamheden van de specialist”, sprak Van Rooy. Voor fabrikanten van medische apparatuur is er dan ook een belangrijke rol weggelegd. “Zij moeten er voor zorgen dat hulpmiddelen en zelfmeetapparatuur bijzonder gebruiksvriendelijk zijn.”

Als een deel van de eenvoudige patiënten niet meer in het ziekenhuis komt, verandert de samenstelling van de patiëntpopulatie. “Artsen en verpleegkundigen houden dan alleen de complexe patiënten over”, zo voorspelt Van Rooy.

‘Digitale vaardigheden onmisbaar’

Personeelstekorten zullen de komende jaren niet zomaar verdwijnen, maar door aan te sturen op thuisbehandeling van ‘lichte patiënten’ met nieuwe technologie ontstaat ook lucht. Door de inzet van technologie in de zorg veranderen werkprocessen en zorgrelaties fundamenteel.

Van Rooy: “Dat betekent ook dat de huidige leerling meer en meer technisch inzicht moet hebben en anders wordt opgeleid. Het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar huis is dan ook een belangrijk element om personeelstekorten hanteerbaar te maken. Digitale vaardigheden voor patiënt en professional zijn in de nabije toekomst onmisbaar.”

Ad Melkert opvolger

Zinvol registreren draagt bij aan werkplezier in de zorg, stelde Van Rooy: “Beroepsgroepen en ziekenhuizen moeten er samen voor zorgen dat nieuwe registraties zinvol zijn en niet nodeloos bijdragen aan de administratielast. Net zo belangrijk is een veilige werkcultuur waarin men elkaar aanspreekt, fouten durft toe te geven en nieuwe ideeën waardeert.”

Van Rooy draagt op 1 december, als haar tweede termijn afloopt, haar voorzitterschap over aan voormalig PvdA-leider Ad Melkert.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?