Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Schippers naar DSM, Van Rijn verder bij AFM

Beide bewindslieden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) uit het kabinet Rutte II – minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn – zijn benoemd in nieuwe functies. Schippers is per 1 februari bij chemieconcern DSM begonnen. Van Rijn (bestuursvoorzitter Reinier Haga Groep) krijgt er een functie bij. Hij wordt voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Edith Schippers (VVD) was minister van VWS van 2010 tot en met 2017. Martin van Rijn (PvdA) was staatssecretaris van VWS van 2012 tot en met 2017. In 2016 kondigde Schippers een subsidie van 20 miljoen euro aan om het gebruik van e-health te stimuleren. Onder hun leiding werd de eerste landelijke e-healthweek georganiseerd (januari 2017) om bewustwording te kweken op het gebied van digitale toepassingen in de zorg. Zij werden opgevolgd door het huidige driemanschap Hugo de Jonge (VVD, minister van VWS), Bruno Bruins (CDA, minister van Medische Zorg & Sport) en Paul Blokhuis (CU, staatssecretaris).

Benoeming Edith Schippers

Koninklijke DSM, een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in Voeding, Gezondheid en Duurzaam Leven, kondigde vorige week aan dat Atzo Nicolaï, President DSM Nederland, besloten had om medio 2019 DSM te verlaten om zijn carrière buiten het chemieconcern voort te zetten. Hij werd per 1 februari 2019 door Edith Schippers opgevolgd.

Schippers zal in haar rol als President DSM Nederland rapporteren aan Dimitri de Vreeze, lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke DSM en voorzitter van de Raad van Commissarissen van DSM Nederland.

Schippers rondde de studie politicologie af aan de Universiteit Leiden. Ze begon haar loopbaan als politiek adviseur voor de Tweede Kamerfractie van de VVD en specialiseerde zich in de gezondheidszorg, waarna ze werkte voor de werkgeversorganisatie VNO-NCW met gezondheidszorg en arbeidsmarkt in haar portefeuille. De politica werd in 2003 gekozen tot lid van de Tweede Kamer en in 2010 benoemd tot Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In 2017 kondigde ze aan niet meer terug te keren in een nieuw kabinet.

Benoeming Martin van Rijn

Martin van Rijn is door de minister van Financiën benoemd tot nieuwe voorzitter van de raad van toezicht (rvt) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat maakte zijn huidige werkgever Reinier Haga Groep bekend. De benoeming gaat in per 24 mei 2019 en is voor een periode van vier jaar. Hij volgt Paul Rosenmöller op, die zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Eerste Kamer.

Martin van Rijn is sinds 1 februari 2018 al lid van de rvt van de AFM. Hij is tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep (Zuid-Holland), de grootste niet-academische ziekenhuisgroep van Nederland. Tussen 2012 en 2017 was hij staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarvoor CEO van pensioenuitvoerder PGGM.

Paul Rosenmöller verwelkomt de beslissing van Martin van Rijn om voorzitter te worden: “Martin heeft een uitstekend gevoel voor maatschappelijke vraagstukken en politiek-bestuurlijke verhoudingen. Wij zijn verheugd dat hij het voorzitterschap op zich wil nemen en het zorgt voor continuïteit in de rvt.”

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen