Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Security Veiligheid en Justitie in veilige handen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bestaat uit verschillende sectoren, elk belast met hun eigen taken. It verbindt deze sectoren met de verschillende justitiële ketens. Dit vraagt om een beveiligde koppeling tussen het interne, vertrouwde, landelijke datacommunicatienetwerk en andere netwerken, zoals internet, partnernetwerken (publieke partijen en semioverheidsinstellingen) en overheidsnetwerken.

Daarnaast staat it in dienst van de communicatie met burgers en bedrijven, die steeds verder digitaliseert. En niet in de laatste plaats maakt it het nieuwe werken bij het ministerie mogelijk. De behoefte aan een betrouwbare, veilige it-infrastructuur is, kortom, groot. Het ministerie schakelde ASP4all en Securelink in voor advies en ondersteuning op dit gebied. Remco Boersma, it-architect en senior projectleider bij het ministerie van Veiligheid en Justitie: ‘ASP4all en Securelink hebben grondige kennis van complexe infrastructuren en dat was precies wat wij nodig hadden.

 
Veilige infrastructuur

Het ministerie van Veiligheid en Justitie had met een externe dienstverlener een contract voor levering van de beveiligingsinfrastructuur, complexe webhostingdiensten en aanvullende diensten. Toen dat afliep, startte het ministerie een nieuwe aanbesteding. Doel was een kwalitatief hoogstaande oplossing te vinden, die ook in de komende jaren de ketenprocessen optimaal kan ondersteunen. ‘We waren op zoek naar een partij die in staat is de wensen en eisen vanuit de justitiële ketens te vertalen in technische oplossingen’, zegt Boersma.

‘Beveiliging is voor ons daarbij heel belangrijk.
ASP4all en Securelink hebben laten zien geavanceerde kennis te hebben op het gebied van informatiebeveiligingstechnieken en de bedrijven zetten die kennis in om de veilige toegang tot informatie te waarborgen. Dat ASP4all in combinatie met Securelink ruime, specifieke ervaring binnen de overheid heeft, was ook een reden voor deze partij te kiezen.’
 
Op maat gemaakt
ASP4all werkte voor deze opdracht samen met Securelink, een security- en netwerkintegrator. Hierdoor waren deze partijen in staat een op maat gemaakte beveiligingsinfrastructuur te ontwerpen. Securelink had daarbij de verantwoordelijkheid over de te integreren beveiligingsoplossingen. Doel van deze infrastructuur is de diverse verkeersstromen, zowel intern als extern, van elkaar te scheiden en met verschillende security- en management-policies te besturen. Dit maakt het mogelijk om centrale en specifieke policies voor de verschillende sectoren van het ministerie – die allemaal andere functionele wensen hebben – aan te bieden.

Daarnaast implementeerde ASP4all een oplossing die fungeert als ‘wasstraat’: het filtert alle interne en externe verkeersstromen en elimineert ongewenste content. In tegenstelling tot de traditionele firewalling vindt scheiding en inspectie van het netwerkverkeer tot op het niveau van de applicatie plaats. De Flexpod-oplossing – een vooraf geteste datacenter-oplossing die is gebouwd op een flexibele, schaalbare, gedeelde infrastructuur – zorgt voor het hosten van applicaties in een private cloud. Verder neemt het ministerie bij ASP4all een aantal diensten af, zoals DNS (Domain Name System), webbrowsing, mailrelay, proxying en anti-virus/-spam/-malware.

Uitzonderlijk project
Het ministerie profiteert nu van een nieuwe it-infrastructuur, die de coördinerende en verbindende factor is tussen alle verschillende sectoren. Uptime en beschikbaarheid zijn hierbij gegarandeerd. Het ministerie verminderde de exploitatiekosten met 33 procent en is beter in staat deze kosten te voorspellen. Verder neemt ASP4all de 24×7 monitoring op zich met een dedicated team dat de ins en outs van het systeem kent.

‘Het project is inmiddels naar volle tevredenheid opgeleverd’, vertelt Boersma. Hij geeft aan dat een project van deze omvang en complexiteit hoogst uitzonderlijk is binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘Dit hebben wij nog niet eerder zo meegemaakt. ASP4all en Securelink zijn groot genoeg om een zeer goede kwaliteit neer te zetten, maar wel zo klein dat het flexibel kan zijn. De samenwerking met de mensen van ASP4all en Securelink was geweldig, zowel centraal als op sectorniveau


Wilt u meer weten?
Bezoek dan op 2 juni 2014 het Cyber Security-symposium van Nationale Cyber Security Research Agenda!

(NCSRA) vindt plaats op 2 juni 2014 van 12.00 – 17.00 uur, in Crowne Plaza Den Haag. NWO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) zijn de organisatoren. Dit symposium maakt onderdeel uit van verschillende evenementen rondom de NCSC-conferentie op 3 en 4 juni. Klik hier voor meer informatie

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen