Sensorpak monitort en analyseert patiënten na beroerte thuis

Bart Klaassen, PhD student aan de Universiteit van Twente, verdedigde op 30 november zijn scriptie. Hierin presenteerde hij het INTERACTION-systeem, bestaande uit een pak met 41 sensoren, waarmee het mogelijk wordt patiënten na een beroerte thuis te monitoren. Ook het opslaan en verwerken van de verzamelde data is in de scriptie opgenomen.

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 45.000 mensen een beroerte. De huidige vergrijzing maakt dat het een logische aanname is dat dit cijfer zal stijgen. Een beroerte verandert het leven van de getroffene ingrijpend, waarbij vaak fysieke beperkingen ervaren worden. Rehabilitatie programma’s zijn dan ook belangrijk voor hen die een beroerte overleven. Deze programma’s richten zich erop patiënten weer zo goed mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven. Er is echter weinig bekend over het leven van patiënten buiten de rehabilitatiekliniek. Het INTERACTION-systeem van Bart Klaassen moet hier een oplossing voor bieden.

41 sensoren in een pak

Het INTERACTION-systeem monitort en analyseert hoe patiënten na een beroerte in hun dagelijks leven bewegen. Begrijpen hoe deze mensen functioneren in het dagelijks leven kan zorgkosten omlaag brengen en de rehabilitatie effectiever maken.

Het systeem is getest op verschillende testpersonen. Deze personen werden allen gevraagd het pak drie maanden lang onder hun kleding te dragen. De 41 sensoren in het pak meten onder andere spiersterkte, de rek in de rug en handen en de druk in de schoenen van de patiënt. De sensoren in het pak hebben tevens hun plaats op lichaamsonderdelen. Het pak is uitgerust met een draagbare zender die alle verzamelde informatie overbrengt aan servers in de universiteit van Twente.

Relevante informatie filteren

Momenteel is het gelukt te demonstreren dat informatie succesvol naar de servers wordt verzonden en dat dit een efficiënt proces is. Er is met klinische metingen in kaart gebracht welke bewegingen van de patiënt relevant zijn voor het rehabilitatieproces. Uit de informatie die het pak binnenkrijgt, wordt de relevante informatie voor betrokkenen gefilterd. De betrokken therapeut heeft toegang tot deze data. Met het project zijn nieuwe methodes en technieken ontdekt om patiënten voor langere periodes thuis te monitoren.

Gebruikersgericht ontwerpproces  

Tijdens het ontwikkelen van het INTERACTION-systeem zetten Bart Klaassen en zijn team gebruikers centraal. Hierdoor werd het mogelijk feedback van gebruikers direct te verwerken in de ontwikkeling van het systeem. Andere relevante partners, zoals verzekeringsmaatschappijen en zorgverleners, waren eveneens betrokken bij het ontwikkelen en ontwerpen van het systeem.  

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?