Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Sensorpak monitort en analyseert patiënten na beroerte thuis

Bart Klaassen, PhD student aan de Universiteit van Twente, verdedigde op 30 november zijn scriptie. Hierin presenteerde hij het INTERACTION-systeem, bestaande uit een pak met 41 sensoren, waarmee het mogelijk wordt patiënten na een beroerte thuis te monitoren. Ook het opslaan en verwerken van de verzamelde data is in de scriptie opgenomen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In Nederland hebben jaarlijks ongeveer 45.000 mensen een beroerte. De huidige vergrijzing maakt dat het een logische aanname is dat dit cijfer zal stijgen. Een beroerte verandert het leven van de getroffene ingrijpend, waarbij vaak fysieke beperkingen ervaren worden. Rehabilitatie programma’s zijn dan ook belangrijk voor hen die een beroerte overleven. Deze programma’s richten zich erop patiënten weer zo goed mogelijk te laten functioneren in het dagelijks leven. Er is echter weinig bekend over het leven van patiënten buiten de rehabilitatiekliniek. Het INTERACTION-systeem van Bart Klaassen moet hier een oplossing voor bieden.

41 sensoren in een pak

Het INTERACTION-systeem monitort en analyseert hoe patiënten na een beroerte in hun dagelijks leven bewegen. Begrijpen hoe deze mensen functioneren in het dagelijks leven kan zorgkosten omlaag brengen en de rehabilitatie effectiever maken.

Het systeem is getest op verschillende testpersonen. Deze personen werden allen gevraagd het pak drie maanden lang onder hun kleding te dragen. De 41 sensoren in het pak meten onder andere spiersterkte, de rek in de rug en handen en de druk in de schoenen van de patiënt. De sensoren in het pak hebben tevens hun plaats op lichaamsonderdelen. Het pak is uitgerust met een draagbare zender die alle verzamelde informatie overbrengt aan servers in de universiteit van Twente.

Relevante informatie filteren

Momenteel is het gelukt te demonstreren dat informatie succesvol naar de servers wordt verzonden en dat dit een efficiënt proces is. Er is met klinische metingen in kaart gebracht welke bewegingen van de patiënt relevant zijn voor het rehabilitatieproces. Uit de informatie die het pak binnenkrijgt, wordt de relevante informatie voor betrokkenen gefilterd. De betrokken therapeut heeft toegang tot deze data. Met het project zijn nieuwe methodes en technieken ontdekt om patiënten voor langere periodes thuis te monitoren.

Gebruikersgericht ontwerpproces  

Tijdens het ontwikkelen van het INTERACTION-systeem zetten Bart Klaassen en zijn team gebruikers centraal. Hierdoor werd het mogelijk feedback van gebruikers direct te verwerken in de ontwikkeling van het systeem. Andere relevante partners, zoals verzekeringsmaatschappijen en zorgverleners, waren eveneens betrokken bij het ontwikkelen en ontwerpen van het systeem.  

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen