In de Sint Maartenskliniek werken onderzoekers momenteel aan een app waarmee patiënten hun aandoening beter inzichtelijk kunnen maken voor zichzelf en voor artsen. De eerste resultaten van tests onder 22 patiënten zijn positief, meldt de Nijmeegse kliniek.
De app lijkt klaar nu voor thuisgebruik door patiënten, zegt reumatoloog dr. Marcel Flendrie tegen Medidact. Volgens Flendrie is het nu nog vaak onmogelijk om een juiste diagnose te stellen. Aanvallen worden immers vaak pas achteraf genoteerd tijdens het poliklinisch consult en daardoor zou een diagnose niet altijd zuiver zijn. Ook is er een verschil in interpretatie van een jichtaanval tussen arts en patiënt, weet Flendrie.
Dat verschil in beoordeling is niet alleen lastig in de praktijk, maar ook voor studies met jichtmedicijnen waarin aanvallen worden gemeten, stelt Flendrie. Om die reden werd besloten een standaarddiagnose voor jicht op te stellen die door de app kan worden gebruikt. Die standaarddiagnose kwam tot stand in samenwerking met reumatologen uit verschillende landen en werd in 2018 gepubliceerd.
Extra contactkanaal
De app dient vooral als extra contactkanaal tussen arts en patiënt. Wanneer een patiënt een aanval krijgt, kan hij via de app direct in contact treden met een zorgverlener die de conditie beoordeelt en bepaalt of en welke vervolgstappen dienen te worden genomen. Zodoende hoeft de patiënt zich niet meer eerst te melden bij het ziekenhuis of de Eerste Hulp.
“Wij zien al snel of en wanneer iemand een aanval heeft en kunnen de patiënt zelf bellen. In de ideale situatie wordt het voor de patiënt een stuk eenvoudiger. De app is feitelijk een extra contactkanaal met de behandelaar”, zegt Flendrie daarover.
Het uitgangspunt is dat patiënten sneller een reactie krijgen na een aanval. Dat vraagt vooral om een robuust logistiek systeem, stelt Flendrie. Momenteel is dat bij de Jicht App volgens hem goed ingeregeld. Bij de recente studie waren twee onderzoekers en een achtervang betrokken.
Veilige data
De Sint Maartenskliniek ontwikkelde de Jicht App in samenwerking met een bedrijf uit Antwerpen. De app is voorzien van CE-markering en belooft correct met gebruikersdata om te gaan. De app beschikt over een registratienummer dat is gekoppeld aan de dataoverdracht. Verder wordt data gecodeerd verstuurd en de app registreert geen patiëntgegevens. Pas op het dashboard wordt de data gedecodeerd.
Reuma App
Eind vorig jaar bracht de Sint Maartenskliniek vermoeidheidsklachten bij reumapatiënten beter in kaart door deze doelgroep hun klachten via een app op een smartphone te laten bijhouden.
Deelnemers ontvingen na aanmelding een e-mail met daarin uitleg over hoe zij de app kunnen downloaden op hun smartphone. Vervolgens kregen zij gedurende zes dagen vier keer per dag een melding op hun telefoon om twee vragen te beantwoorden over hun vermoeidheid. Daarnaast ontvingen deelnemers een vragenlijst over hun persoonlijke kenmerken, zoals geslacht en leeftijd, en een vragenlijst over hun ervaringen met de app.