Search
Close this search box.
Search

Sint Maartenskliniek zet smartphone in bij VOS

De Sint Maartenskliniek is begonnen met het testen van een nieuw verpleegkundig oproepsysteem (VOS). Oproepen van patiënten vanuit hun kamer komen nu niet meer bij de verpleegkundige binnen via een pieper, maar op een smartphone. Door de komst van het nieuwe systeem is het werk beter in te delen, worden patiënten eerder geholpen en verbetert de onderlinge communicatie.

In verband met de nieuwbouw van de Sint Maartenskliniek moeten sommige ICT-voorzieningen nieuw worden aangeschaft en zodoende is ook het VOS geëvalueerd. De afdeling Neurorevalidatie gaat dit systeem de komende maanden testen om te kijken of een smartphone effectiever is.

Het verpleegkundig team kan met de nieuwe oplossing zelf indelen op welk toestel een oproep uit een bepaalde kamer af gaat. De verpleegkundige kan een oproep vervolgens accepteren of doorsturen naar een collega. Voor patiënten bij wie er risico is op weglopen, is er bovendien een dwaaldetectiesysteem gekoppeld aan de smartphones. Deze patiënten krijgen een armband om die een seintje geeft aan de toegewezen smartphone als de patiënt de afdeling verlaat.

Eerste ervaringen smartphone inzet positief

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het nieuwe systeem wordt ingebouwd op de verpleegafdelingen van de nieuwbouw. Ook de verpleegafdelingen van Orthopedie gaan dan met een smartphone werken. De voorzieningen die aan het systeem gekoppeld zijn, worden nog verder uitgebreid voor bijvoorbeeld de BHV-oproep of een reanimatiemelding. De eerste ervaringen van de verpleegkundigen zijn ‘zeker positief’, aldus de Sint Maartenskliniek.

De Sint Maartenskliniek stelt continu naar nieuwe mogelijkheden, technologieën en toepassingen te zoeken en zichzelf zo voortdurend opnieuw uit te vinden. Eind vorig jaar opende de kliniek een nieuw innovatiecentrum in Nijmegen waar technologische toepassingen worden ontwikkeld die moeten leiden tot een kwalitatief betere zorg.

Verder leidt de kliniek een Europees consortium dat augmented en virtual reality (AR/VR) toepassingen bij revalidatie ontwikkelt, worden er sensors ingezet om revaliderende patiënten beter te begeleiden en is er een robotrollator (Lea) die deze patiënten in staat stelt om vaker, zelfstandiger en veiliger loopoefeningen doen.

Apps geven relevante informatie

Daarnaast ontwikkelt of verbetert de kliniek regelmatig apps waarmee patiënten beter of op het juiste moment van relevante informatie voorzien worden. Afgelopen februari nog ging de instelling de zelf ontwikkelde Bart-app op zijn effectiviteit testen. De app moet mensen met artrose handvatten geven om beter met hun aandoening om te gaan. Verder biedt de kliniek jongeren die vanwege scoliose (vergroeiing van de rug) een bracebehandeling krijgen, informatie via de orthopedie app om zich beter voor te bereiden op en informeren over hun behandeling.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?