Siza krijgt subsidie voor pilots met zorgrobots

di 13 februari 2018 - 10:51
Tesse-zorgrobot
Robotica
Nieuws

Zorgaanbieder Siza krijgt een subsidie van bijna drie ton om samen met andere partijen robotica in de langdurige zorg te testen. Het bedrag (294.720 euro) is toegekend door het subsidieprogramma OP Oost, een EU-fonds dat bedrijven en kennisinstituten wil stimuleren meer omzet te halen uit nieuwe producten.

In maart 2017 zette de aanbieder van zorg voor mensen met een beperking voor het eerst sociale robots onder de naam Tessa in bij cliënten. Sindsdien testen cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals van Siza diverse soorten sociale robots in hun eigen zorg of woonomgeving. Het gaat daarbij ook onder meer om een robot die helpt om structuur aan te brengen en een robot die ondersteunt bij revalidatie. Het testen gebeurt in nauwe samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Mijnrobots.nl (Wijchen), Tinybots (Nijmegen), Roessingh Research and Development (Enschede), Gable Systems B.V. (Hengelo) en Stichting Zuyd hogeschool (Heerlen). Projectleider robotica bij Siza Linda van den Bedem: “Als de innovaties in de langdurige zorg getest worden door de gebruikers zelf, kunnen bedrijven die innovatieve producten sneller en beter onderbouwd naar de markt brengen. Er wordt immers continue geleerd van de cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals. We zien dit als een mooie kans om er samen voor te zorgen dat er zinvolle en betaalbare robotica voor de langdurende zorg op de markt komt, getest door onze eigen mensen.”

Zorgrobot voor dagstructuur

Begin maart 2017 namen vier cliënten van Siza zorgrobot Tessa in gebruik, in de vorm van een pilot. Tinybot Tessa geeft gesproken reminders en suggesties om mensen die behoefte hebben aan dagstructuur, voor te bereiden op wat er op de planning staat. Ook wanneer zorgprofessionals niet aanwezig zijn, helpt Tessa met de dagstructuur. De begeleider (of mantelzorger) kan de reminders instellen via een app, dat kan ook op afstand. Een aantal cliënten vult zelf hun afspraken in, in overleg met hun begeleider. Dergelijke slimme technologie moet ervoor zorgen dat mensen met een beperking beter hun eigen leven kunnen leiden. Alle deelnemers stelden zelf hun Tessa in. De eerst resultaten gaven destijds aan dat het hen goed hielp om hun dag te structureren. Siza biedt ondersteuning en zorg aan mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking en aan mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Er werken 2500 medewerkers die zorg en ondersteuning bieden aan ruim 3500 mensen. Siza heeft 150 locaties verspreid over Gelderland en Midden-Brabant.