Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 december 2017
Artikel delen

Skychain Global Project wil inzet medische KI verbeteren met beloningen

Sinds AI volop in de schijnwerpers is komen te staan bij de grote technologiebedrijven, heeft de inzet van kunstmatige intelligentie (KI) al volop impact op diverse sectoren waaronder de gezondheidszorg. Door de aanzwellende stroom van waardevolle, medische data wordt het steeds meer van belang deze data goed te organiseren om er maximaal rendement uit te kunnen halen. Het nieuw opgerichte Skychain Global Project hoopt de ontwikkelingen het gebied van AI in de gezondheidszorg te kunnen versnellen door de inzet van blockchain.

Het Skychain Global Project zegt vooral in te willen zetten op de verbetering van medische diagnoses. Het project biedt een open infrastructuur op basis van de principes van blockchain om de ontwikkeling, training en het gebruik van neurale netwerken te faciliteren. Deze netwerken worden getraind door data sets die bestaan uit onder meer klinische data, onderzoeksdata en patiëntgegevens.

Deze data worden door de deelnemers geüpload naar het systeem waardoor de netwerken steeds slimmer worden en in staat worden betere diagnoses te kunnen stellen op basis van historische en actuele data. Patiënten, artsen en andere zorgverleners kunnen tegen betaling gebruik maken van de neurale netwerken. De betaling geschiedt in de valuta Skycoin.

Concurreren met IBM

Skychain is overigens niet de enige aanbieder van een medische AI-adviseur. De meest bekende tot dusver is waarschijnlijk Watson Health, een supercomputer gebouwd door IBM. IBM maakte flink werk van Watson Health na de aankoop van Truven Health Analytics, leverancier van onder meer analysesoftware en clouddiensten voor ziekenhuizen, overheidsinstanties en andere medische bedrijven, begin 2016 voor niet minder dan 2,6 miljard dollar. Met de overname kreeg IBM toegang tot zo’n 100 miljoen ‘patient cards’.

De aankoop verraadde vooral de hoge prijs die moet worden betaald voor medisch Big Data. Skychain wil die horde wegnemen door zowel neural network developers als medical data providers te belonen.

Iedereen profiteert

Ontwikkelaars van neurale netwerken krijgen een vergoeding elke keer wanneer hun netwerken worden gebruikt door eindgebruikers van Skychain en data providers krijgen op hun beurt een vergoeding wanneer een neuraal netwerk op basis van hun data sets door een eindgebruiker wordt afgenomen. Skychain belooft een secure hosting platform voor onafhankelijke neurale netwerken. Hierdoor zou ook het intellectueel eigendom van elke deelnemer wordt gewaarborgd.

Het Skychain Global Project zegt gestoeld te zijn op sociale en humanitaire waarden. Volgens de organisatie kunnen zo’n zes miljard mensen wereldwijd geen medische diagnose ontvangen voor relatief onschuldige aandoeningen wegens het ontbreken van gezondheid-services. Zodoende gaan er jaarlijks miljoenen levens verloren, aldus de organisatie.

De organisatie verwacht dat zijn inspanningen vooral hun vruchten zullen afwerpen in technologisch geavanceerde regio’s. Zo zullen artsen productiever kunnen worden doordat AI hen ondersteunt in operationele zaken en medische details kan blootleggen die ander over het hoofd zouden worden gezien.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen