Search
Close this search box.
Search

Slim samenwerkingsconcept verbetert inzet AI

Op steeds meer fronten heeft AI in de maatschappij grote impact. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de spectaculaire ontwikkelingen omtrent ChatGPT. In de zorg speelt kunstmatige intelligentie ook een steeds grotere rol, bijvoorbeeld bij onderzoeken, diagnostiek en behandelingen. AI is echter niet iets dat je er op je werk even bij kunt doen. Gerichte kennisontwikkeling, trainingen en samenwerking zijn voor doeltreffende inzet van AI onmisbaar. Isala gaat daarom op dit gebied slim samenwerken met onderwijsorganisatie Windesheim en ICT-dienstverlener AppBakkers.

Het plan van de drie partijen om een samenwerkingsconcept te ontwikkelen op het gebied van AI, wordt gekatalyseerd dankzij een subsidie van twee ton die Isala en Windesheim hebben ontvangen van Tech for Future. Het betreffende bedrag wordt gebruikt om data science en kunstmatige intelligentie in het ziekenhuis naar een hoger niveau te tillen.

Samen werken aan AI

Een voorwaarde om de subsidie binnen te halen was dat ook het MKB bij de samenwerking werd betrokken. Die partij is dus het bedrijf AppBakkers geworden, dat bijvoorbeeld ondersteuning kan bieden zodra Isala en Windesheim samen een AI-model hebben gebouwd en getest. Het bedrijf kan de toepassing bijvoorbeeld op een leuke manier ‘verpakken’ en geschikt maken voor opschaling. Tevens hebben AppBakkers de nodige ervaring met het invoeren van algoritmes in de zorg. Dit  unieke samenwerkingsconcept zet zodoende onderwijs, zorg en MKB effectief op het spoor van betere oplossingen op het gebied van de inzet van kunstmatige intelligentie.

ChatGPT

Het gebruik van artificiële intelligentie is trending in de zorg en inmiddels zijn er zeer veel bruikbare toepassingen. Kunstmatige intelligentie helpt radiologen onder meer bij het opsporen van kanker en ondersteunt psychiaters bij het behandelen van depressie door het analyseren van grote datasets met hersenscans. De opties zijn groot en óók de slimme AI-technieken van ChatGPT blijken in de zorg goed gebruikt te kunnen worden. Het lukte wetenschapper Ali Madani bijvoorbeeld onlangs om met artificiële intelligentie systeemeiwitten te ontwikkelen die bacteriën kunnen doden. Het AI-systeem dat hij hierbij gebruikt werkt op dezelfde manier als AI, die teksten genereert zoals Chat GPT.

Veelbelovende AI

In het Isala worden op dit moment al een aantal veelbelovende AI-modellen ontwikkeld. Een goed voorbeeld is een model dat na een PET-CT onderzoek van het hart voorspelt hoe groot het risico is op een hartinfarct binnen een jaar na de scan. Het slimme programma voorspelt wat het risico is op een hartinfarct voor een patiënt en geeft ook aan wat de belangrijkste redenen is voor dat risico.

Een tweede voorbeeld van een AI-gedreven toepassing, die al ver gevorderd is, helpt  met de beoordeling van de PET-scans die zijn gemaakt van patiënten met mogelijk uitgezaaide prostaatkanker. Het model beoordeelt de scans sneller en kan beter onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige afwijkingen. Maar er liggen nog veel meer veelbelovende ideeën omtrent de inzet van AI, waar volgens betrokkenen dankzij het slimme samenwerkingsconcept nu nog gerichter aan kan worden gewerkt.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?