Slim shirt succesvol met meten longfunctie

di 1 oktober 2019 - 08:00
science anatomy of human body with glow lungs
eHealth
Nieuws

Een slim shirt kan de longfunctie bij patiënten net zo goed meten als de gebruikelijke testen. Dat blijkt uit onderzoek dat Denise Mannée van het Radboudumc deze week presenteerde op het European Respiratory Society Congress in Madrid.

De onderzoekers van het Radboudumc gebruikten een slim shirt en een app op de telefoon om de ademhaling te meten bij gezonde mensen tijdens het dagelijks leven. Het shirt registreert de beweging van de borstkas en buik en leidt uit die gegevens de (veranderende) longfunctie af.

Het resultaat is volgens Denise Mannée, van de afdeling Longziekten van het Radboudumc, vergelijkbaar met de technieken die nu worden gebruikt. Dat opent de weg om de slimme shirts ook te testen bij patiënten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Levert dat eveneens betrouwbare resultaten op, dan kunnen artsen hun patiënten op afstand volgen en al in een vroeg stadium zien of hun conditie bijvoorbeeld achteruitgaat.

Praktijkresultaten

Vijftien gezonde vrijwilligers kregen een shirt aan en deden wat ze normaal ook doen, zoals zitten, staan, liggen, traplopen, stofzuigen, enzovoort. Tegelijkertijd droegen ze ook een mobiele variant van de traditionele meetinstrumenten, dus een mondkapje en een stevige rugzak gevuld met meetapparatuur.

Het meetresultaat was goed vergelijkbaar. Bij liggende proefpersonen vonden ze een verschil van gemiddeld 0,2 procent ofwel enkele milliliters aan lucht. Bij de zwaardere activiteiten, zoals stofzuigen, liep het verschil op tot gemiddeld 3,1 procent ofwel 40 milliliter. Een nadeel is wel, dat het shirt wel bij elk gebruik opnieuw afgesteld (gekalibreerd) moet worden.

‘Eerder zien, is eerder behandelen’

De vrijwilligers hadden geen last van het shirt en konden het comfortabel als onderkleding dragen. “Uiteindelijk is ons doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten”, zegt Mannée. “Als we eerder kunnen registreren dat de ziekte mogelijk weer gaat opspelen, kunnen we misschien ook eerder behandelen waardoor ze minder vaak of lang in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen met COPD, maar ook mensen met astma of andere longproblemen kunnen er mogelijk baat bij hebben.”

‘Effectiviteit e-health voor COPD niet altijd bewezen’

Begin deze maande stelde validatie-instituut NeLL en Long Alliantie Nederland (LAN) dat Positieve signalen maar onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van e-health op COPD. Dat deed de organisatie na het onderzoeken van ruim 40 e-health toepassingen en -platforms gericht op COPD-patiënten. 

Vijf van de 13 onderzochte zorgprogramma’s en patiëntenplatforms (voor zorg op afstand, meer zelfmanagement) toonden positieve resultaten op gebieden zoals een verbeterde kwaliteit van leven van gebruikers of een verlaging van het aantal ziekenhuisopnames, gebaseerd op kleine pilotstudies. Voor de meeste overige programma’s en platforms was op het moment van het onderzoek geen informatie beschikbaar over de effectiviteit. Het langetermijneffect van deze programma’s en platforms is dan ook niet onderzocht.