Search
Close this search box.
Search

Slimme bedden Erasmus MC verbeteren zorg, verlichten werk

Het Erasmus MC krijgt 850 nieuwe, zogeheten 'slimme' bedden in de nieuwbouw. Het gaat om bedden waar technologie zoals sensors in verwerkt zitten. Daarmee moeten zaken zoals doorliggen of valpartijen van patiënten voorkomen worden. De komende 15 jaar maken de bedden ook deel uit van wetenschappelijk onderzoek van het universitair ziekenhuis.

De ‘slimme’ bedden zijn afgelopen week in gebruik genomen, aldus het Erasmus MC op zijn Facebook-pagina. De bedden hebben allerlei functies die het werk van verpleegkundigen kunnen verlichten en de zorg voor patiënten verbeteren, aldus het Rotterdamse ziekenhuis. Zo kan een patiënt zelf uit bed komen met een ‘uitstapfunctie’, waarbij het bed naar beneden gaat zodat iemand veilig uit kan stappen. Knopjes met pictogrammen aan de zijkant van het bed moeten duidelijk maken wat de functie is.

Functies voor verpleegkundigen

Aan de buitenzijde van het bed zit een display met functies voor zorgprofessionals. Daarmee kan bijvoorbeeld een patiënt gewogen worden. Voordeel is dan dat een patiënt dan niet meer uit bed hoeft om op een weegstoel gezet te worden. Het is de bedoeling dat informatie zoals gewicht vanaf 2020 ook direct in het medisch dossier van een patiënt terecht komt.

Verder kunnen signalen worden ingesteld. Wanneer een patiënt verward is en niet stabiel, kan ingesteld worden dat er een ‘bed verlaten’ signaal afgegeven wordt wanneer de patiënt in kwestie het bed uit gaat. Een rugsteunfunctie is bedoeld om te controleren of mensen die beademing nodig hebben, wel voldoende rugsteun hebben.

In het matras zit verder een antidecubitusfunctie: via een pomp onderin kunnen luchtcellen in het matras opgeblazen worden, wat doorliggen beperkt. Tot nu toe moest een patiënt van bed wisselen. Ook hier wordt het werk van verpleegkundigen dus verlicht. Zij zijn overigens getraind in het gebruik van het bed.

Bedden geleidelijk ingevoerd

De slimme bedden worden geleidelijk aan ingevoerd. Elke keer wanneer een patiënt het ziekenhuis verlaat, wordt het oude bed door een nieuwe variant vervangen. De bedden wegen minder dan voorheen (150 in plaats van 250 kilo) maar kunnen desondanks meer gewicht dragen, tot ruim over de 100 kilo.

Het wetenschappelijk onderzoek wordt gebaseerd op alle informatie die de bedden verzamelen. Het Erasmus MC doet dit onderzoek in ruil voor het in bruikleen krijgen van de bedden, inclusief onderhoud en andere dienstverlening. Voor de producent van de bedden is het Erasmus de Europese proeftuin. De verzamelde inzichten worden gebruikt voor verbetering van de bedden.

Bruins over zorgtechnologie

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) geeft op LinkedIn aan positief te staan tegenover het invoeren van intelligente bedden in het Erasmus MC. Hij schrijft dat het toepassen van dit soort innovaties steeds belangrijker worden in zorg en ondersteuning, omdat er meer tijd overblijft voor patiënt en verpleegkundige.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?