Search
Close this search box.
Search

‘Slimme bril biedt zorg legio mogelijkheden’

Afgelopen week presenteerde zorgaanbieder ZuidOostZorg de resultaten van de eerste tests met de GemVision SmartGlass. Met deze slimme bril kunnen zorgprofessionals real-time gebruik maken van kennis op afstand. Zo kan een gespecialiseerd wondverpleegkundige bijvoorbeeld meekijken met de thuiszorg bij een complexe wond. Hierdoor kan de kwaliteit van zorg worden verbeterd. De volgende stap voor ZuidOostZorg is om te kijken of de bril ook daadwerkelijk toepasbaar is op de ideeën die tijdens de presentatie naar voren zijn gekomen.

In opdracht van ZuidOostZorg hebben studenten Lotte Grovenstein en Tsgab Habtemariam van het Friesland College (Human Technology) de slimme bril in verschillende situaties en op verschillende locaties van de Friese zorgaanbieder getest. Zij presenteerden de uitkomsten van de tests aan een brede vertegenwoordiging van ZuidOostZorg: psychologen, (wond)verpleegkundigen, medewerkers van de technische dienst en opleiders.

Legio mogelijkheden slimme bril

“De mogelijkheden zijn legio en hoe langer je daarover nadenkt, hoe meer het er worden”, stelt Roelfien Erasmus, programmamanager Technologie bij ZuidOostZorg en in die rol verantwoordelijk voor het experimenteren met nieuwe innovaties. “Er kwamen meteen al allemaal ideeën naar voren.”

Een voorbeeld is de manier waarop de SmartGlass kan helpen bij het delen van expertise in de keten, meent Erasmus. “Het stimuleert samenwerking, omdat je heel direct en gemakkelijk van elkaars expertise gebruik kunt maken, je kunt letterlijk meekijken met de ander.”

De programmamanager Technologie ziet dan ook veel mogelijkheden voor het inzetten van de SmartGlass in de samenwerking tussen ouderenzorg, huisartsen en het ziekenhuis. “Maar je zou zo’n bril ook goed kunnen inzetten bij het op afstand coachen en scholen van medewerkers, of bij de technische dienst die iemand wil laten meekijken. GemVision, het bedrijf dat de SmartGlass levert, gaf ZuidOostZorg de kans om de bril in alle facetten te onderzoeken. “Dat is fijn”, merkte Erasmus, “dat je in zo’n samenwerking samen op zoek kunt gaan naar de mogelijkheden.”

Slimme technologie ondersteunend

Bestuurder Simone Meertens van ZuidOostZorg stelt dat de organisatie er al heel lang van overtuigd is dat technologie het verschil kan en gaat maken in de zorg. “Slimme technologie kan ondersteunend zijn voor de zorg die wij leveren aan onze klanten, het is belangrijk daar goed mee te experimenteren.”

Als zorg- en kennisorganisatie vind ZuidOostZorg het volgens Meertens belangrijk om nieuwe innovaties goed te testen, voordat besloten wordt ze in de praktijk in te zetten. “Technologie moet bewezen ondersteunend zijn en bijdragen aan betere zorg, alleen dan gaan we er mee verder. Slimmer werken is wat ons betreft één van de antwoorden op de grote uitdagingen in de zorg. Dat is ook de reden waarom wij deelnemen aan het project Anders Werken in de Zorg Friesland. In deze samenwerking van zorgorganisaties zorg werken wij aan technologische toepassingen voor de langdurige zorg.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?