Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Slimme sok creëert gevoel in prothese

Onderzoekers van de University of Applied Sciences in Linz, Oostenrijk introduceerden de proCover; een slimme sok voor protheses. De sok maakt gebruik van sensoren om zo gevoel te introduceren in de prothese.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De proCover is een slimme sok, die over protheses past. De sok bestaat uit verschillende lagen stof, waartussen zich een laag met slimme sensoren bevindt. De sensoren reageren op druk. Deze sensoren zijn op hun beurt gekoppeld aan een vibrerende band, waarvan de gebruiker zelf kan kiezen waar deze gedragen wordt. Op deze manier krijgt de gebruiker feedback vanuit de prothese. De proCover werd gepresenteerd op het UIST (User Interface Software and Technology) symposium. Hier werd het beoordeeld als een van de beste papers.

Slimme protheses

De wereld van protheses is snel aan het veranderen. 3D-printen, nieuwe materialen en geïntegreerde sensoren maken protheses steeds meer toekomstbestendig. Bovenstaande groep onderzoekers concludeerden echter dat, hoewel deze ontwikkelingen prijzenswaardig zijn, ze niet voor iedereen haalbaar zijn. De protheses zijn te duur, of simpelweg niet te verkrijgen. Met de proCover creëerden de onderzoekers een bereikbaar alternatief voor iedere prothesedrager.

Co-creatie

Gedurende het onderzoeksproces is nauw samengewerkt met acht prothesedragers. Met de feedback van dit achttal werden de belangrijkste gevoelsregio’s in de voet in kaart gebracht. Deze gevoelsregio’s werden vervolgens vertaald naar de sok en de vibrerende band; wearables waarmee een prothesedrager weer zintuigelijke waarnemingen kan ervaren. Op basis van de testen willen de onderzoekers in de toekomst de sok perfectioneren en deze technologie implementeren in een handschoen.

###slimme sok###

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen