Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Smartphone als alvleesklier – Nieuwsoverzicht van 23 november

Vandaag ook: Beeldtechnologie verbeterd met algoritme – deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Smartphone als alvleesklier

Als het aan een onderzoeksteam van de Universiteit van Virginia ligt, hoeven diabetes type 1 patiënten in de toekomst niet meer in hun vingers te prikken om hun glucose waarden te meten. In plaats daarvan laten ze een Smartphone als alvleesklier functioneren – die de glucose waarden en insuline automatisch in de gaten houdt.

Een digitale glucose monitor en insuline pomp communiceren in realtime met de Smartphone. Daarnaast gebruikt het systeem cloudtechniek om te communiceren met ‘hulp op afstand’; als de waarden daar aanleiding toe geven, krijgt de patiënt direct (tele)contact met een assistent die kan helpen.

Het systeem wordt door hoofdonderzoeker Boris P. Kovatchev uitgelegd in een een kort filmpje.

Beeldtechnologie verbeterd met algoritme

Onderzoekers aan het MIT hebben een technologie ontwikkeld die uiteindelijk apparatuur die 100.000 dollar kost, kan vervangen door een systeem dat slechts een paar honderd dollar kost. Hiervoor maken ze gebruik van de techniek fluorescence lifetime imaging. Deze techniek wordt nu gebruikt in DNA onderzoek en de diagnose van kanker.

"Het thema van ons werk is om de elektronische en optische precisie van een dure micoscoop te vervangen door een wiskundig model", vertelt Ayush Bhandari, student aan het MIT Media Lab en een van de ontwikkelaars. "We laten hiermee zien dat je een consumenten apparaat zoals de Microsoft Kinect kan gebruiken om hetzelfde te doen als zo’n microscoop."

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen