Bijna elke arts maakt tegenwoordig gebruik van een smartphone, waarbij het toestel ook vaak wordt ingezet voor werkdoeleinden. Echter, de manier waarop smartphones worden gebruikt in de klinische setting verschilt aanzienlijk per generatie, zo blijkt uit een rapport van Calgary Scientific. Vooral jongere generaties artsen maken steeds meer gebruik van mobiele apps in hun dagelijkse praktijk.
Millennials omarmen medische apps
Uit een eerder onderzoek blijkt dat 98 procent van de artsen een smartphone bezit, en 92 procent geeft aan dat het apparaat nuttig is tijdens hun werkuren. Toch is er een duidelijke generatiekloof in het gebruik van smartphones voor klinische doeleinden. Onder artsen jonger dan 35 jaar, de zogenaamde millennials, gebruikt 92 procent ten minste één app voor medische ondersteuning, zoals diagnostische hulpmiddelen of medicatiereferenties. In de leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar zakt dit percentage met 20 procent, en onder artsen van 45 jaar en ouder daalt het zelfs met nog eens 30 procent.
Steven Levine, professor in de Neurologie en Spoedeisende Geneeskunde aan het SUNY Downstate University Hospital in New York, stelt dat het intensieve gebruik van smartphones door millennials logisch is. "Voor deze groep zijn mobiele devices en apps een integraal onderdeel van hun dagelijks leven. Tijdens medische rondes geven studenten vaak antwoorden via hun telefoon nog voordat de vraag volledig is gesteld. Het gebruik van deze technologie zal uiteindelijk de norm worden."
Veiligheid van patiëntgegevens blijft een aandachtspunt
Hoewel de voordelen van smartphones in de zorg duidelijk zijn, waarschuwt het artikel in Calgary Scientific ook voor de risico's die gepaard gaan met het gebruik ervan. Zowel de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens als de KNMG hebben eerder gewaarschuwd voor het gebruik van onbeveiligde apps, zoals WhatsApp, door artsen. Uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de artsen patiëntgegevens opslaat op hun mobiele apparaten, waarbij 14 procent van deze gegevens niet voldoende beveiligd is. Het is essentieel dat artsen ervoor zorgen dat de apps die zij gebruiken voor klinische en diagnostische doeleinden, voldoen aan de juiste veiligheids- en privacyrichtlijnen.