Sneller herstellen in de nieuwe hybride operatiekamers van het VUmc

23 februari 2017
Nieuws

Als eerste ziekenhuis ter wereld opent VUmc vandaag twee nieuwe hybride OK’s die zijn uitgerust met ‘Azurion’, de nieuwste medische interventietechnologie van Philips. Hierdoor is het niet meer nodig tijdens een operatie te snijden in het lichaam. Een ingreep aan vaten en organen vindt plaats via kleine gaatjes in de huid, wat veel minder belastend is voor de patiënt. Daardoor is een sneller herstel mogelijk.

De software van ‘Azurion’ van Philips maakt het mogelijk dat verschillende specialisten samen met de nieuwste beeld gestuurde technieken sneller, veiliger en nauwkeuriger opereren. Zo kunnen zij tijdens de ingreep oude beelden, zoals CT-scans, direct vergelijken met nieuwe beelden, die real life over het lichaam wordt geprojecteerd.

Aandacht voor de patiënt

De software op de nieuwe OK’s biedt intuïtieve gebruiksvriendelijke interfaces. De arts kan zijn aandacht volledig richten op de patiënt en niet op het gebruik van de apparatuur.

Dunne naalden

Met behulp van ‘Azurion’ opereren de artsen van VUmc vaten en organen via zeer dunne naalden (variërend qua dikte van een breinaald tot een speld). Dit vraagt minder contrastvloeistof en straling, waardoor het risico op bijvoorbeeld nierschade bij de patiënt daalt. Omdat de nieuwe behandelmethoden minder ingrijpend zijn dan traditionele operaties, kunnen patiënten sneller herstellen.

Hybride OK

De nieuwe OK’s zijn hybride: tijdens de ingreep kunnen artsen als dat nodig is, switchen naar de traditionele aanpak, zonder de patiënt te verplaatsen. Deze hybride operatiekamers maken deel uit van het moderne VUmc OK-complex, dat nu bestaat uit 19 operatiekamers (3 meer dan voorheen).