SocialApp moet eenzaamheid ouderen bestrijden

8 augustus 2019
SocialApp
Apps
Nieuws

De eenzaamheid onder ouderen neemt toe naarmate de vergrijzing toeneemt. Een toenemend aantal digitale initiatieven moet deze eenzaamheid terugdringen, zoals games en contact via tablets. Ouderen helpen vormt ook de basis voor het lokale initiatief van de SocialApp. Begin juli is SocialApp aan de bewoners van de Leyenhof in Helvoirt geïntroduceerd. De eerste ervaringen leveren positieve resultaten op bij de gebruikers.

De SocialApp is bedacht door de 31 jarige Rob Geurts uit Haaren en geïntroduceerd samen met de activiteiten- en huurcommissie van zorgcentrum de Leyenhof. 42 bewoners hebben de app inmiddels op hun tablet of smartphone gezet. Het doel is om de vaak langer zelfstandig wonende ouderen te helpen in het maken van sociale contacten en andere sociale drempels te verlagen.

Ouderen vaker digitaal actief

Geurts kwam op het idee van de app toen het hem opviel dat steeds meer ouderen digitaal actief zijn. De oma van zijn vriendin woont nu in de Leyenhof, vandaar de keuze voor introductie hier. Studenten van de Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch hebben in het kader van een project geholpen met de ontwikkeling van de app.

Via de app is het onder meer mogelijk om oproepen te plaatsen voor wanneer iemand iets wil ruilen, iets zoekt of anderszins hulp nodig heeft. Met de app kunnen leden verder vragen stellen aan medebewoners en aan bezoekers. Over dagelijkse beslommeringen. Over samen koffie drinken, wandelen of voor vervoer. Zo kon een medebewoonster de krant niet meer lezen. Zij vond met hulp van de app iemand om haar naar de opticien te rijden.

Binnenkort wordt de app ook in Catharinahof te Grave geïntroduceerd. Daarna zal zorgcentrum Haarensteyn (Haaren) volgen.

Bestrijden eenzaamheid

Eerder deze week maakte het Radboudumc (Nijmegen) bekend dat het samen met partners games gaat ontwikkelen om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Een pilot eerder dit jaarpilot bij ViVa! Zorggroep met de seniorentablet Compaan toonde aan dat ouderen zes maanden na het gebruik ervan veel minder eenzaamheid ervaren. Na het gebruik van Compaan gaven de ouderen die deelnamen aan de pilot bovendien aan over een veel groter (sociaal) netwerk te beschikken.