Sophia de Rooij nieuwe bestuursvoorzitter Medisch Spectrum Twente

Sophia de Rooij wordt per 1 februari 2019 bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente. Ze volgt Bas Leerink op die na vijf en een half jaar voorzitterschap vertrekt naar adviesbureau IG& H. De Rooij is de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van MST, zo laat het ziekenhuis weten. Zij is mede verantwoordelijk voor zorginnovatieprogramma Hospital@Home.

Het vertrek van bestuursvoorzitter Bas Leerink werd vorige maand bekend. Leerink was vijf en een half jaar voorzitter van de Raad van Bestuur en daarvoor actief als bestuurder bij Menzis. Per 1 januari 2019 treedt Leerink toe als partner bij IG&H als adviseur van zorginstellingen en verzekeraars.

Sophia de Rooij is hoogleraar Interne geneeskunde met als leerstoel Ouderengeneeskunde/Geriatrie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Verder is zij waarnemend afdelingshoofd Interne Geneeskunde, hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde en directeur van het Alzheimercentrum Groningen.

Zij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam , richtte in 2002 in het AMC de afdeling Geriatrie – Ouderengeneeskunde op, promoveerde in 2006 en werd in 2012 benoemd als hoogleraar. Van 201 1 – 2016 was zij bestuurlijk actief in de Nederlandse Internistenvereniging, onder meer als voorzitter.

Belangrijk voor geriatrie

De Rooij is volgens het MST op verschillende manieren belangrijk geweest bij de groei en ontwikkeling van de ouderengeneeskunde/geriatrie in Nederland en daarbuiten. Zo heeft zij haar vooruitstrevende visie op transmurale ketenzorg niet alleen nationaal maar ook internationaal uitgedragen. Dit heeft onder meer geleid tot de Transmurale Zorgbrug en tot Hospital@Home, een innovatief zorgprogramma dat effectieve ouderenzorg in de keten mogelijk maakt.

Met de benoeming van Sophia de Rooij kiest de Raad van Toezicht naar eigen zeggen voor een bestuurder met een moderne, verbindende stijl en een resultaatgerichte aanpak. Daarnaast heeft ze een brede ervaring met de inbreng van technologie in de geneeskunde en een groot nationaal en internationaal netwerk. “Haar ervaring en expertise sluiten goed aan bij de strategie van MST. Dat is van belang om MST in de komende jaren in de volgende ontwikkelingsfase te brengen”, stelt Frans van Vught, voorzitter van de Raad van Toezicht.

Toekomstvast maken

Toen Bas Leerink in 2013 bestuursvoorzitter van het MST werd, stond het onder verscherpt toezicht bij de Inspectie. Verder ontbrak een goed veiligheidsmanagementsysteem en verkeerde het ziekenhuis in zwaar financieel door de nieuwbouw. Ook kampte het ziekenhuis in 2013 nog met de naweeën van de zaak rond de neuroloog Jansen Steur, wat het imago van het ziekenhuis beschadigde. Leerink kreeg volgens MST intern en extern lof voor zijn transparante aanpak om het ziekenhuis weer toekomstvast te maken.

Inmiddels MST tijdig en binnen het budget verhuisd, is de NIAZ-accreditatie is eind 2016 behaald en heeft het ziekenhuis naar eigen zeggen uitstekende waarderingen op Zorgkaart Nederland. Daarnaast is in 2016 een meerjarencontract gesloten met zorgverzekeraar Menzis. Tot slot is MST, samen met andere Santeon ziekenhuizen, in Nederland actief op het terrein van Value Based Health Care, een methode die in MST leidt tot concrete verbeteringen voor de patiënt.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
Volg jij ons al?