Search
Close this search box.
Search

Speciaal rekeninstrument bepaalt risico van stoppen met epilepsiemedicatie

Met een speciaal ontwikkeld rekeninstrument kunnen neurologen voortaan bepalen of en zo ja, welk risico epilepsiepatiënten lopen als zijn hun medicatie willen afbouwen. Het instrument is ontwikkeld door onderzoekers van het UMC Utrecht Hersencentrum. Met behulp ervan kunnen neurologen patiënten die willen stoppen met medicijnen tegen epilepsie, veel meer advies op maat geven.

Als patiënten na behandeling met geen aanvallen meer hebben, willen zij vaak hun medicatie afbouwen. Daar zit wel een risico aan: de aanvallen kunnen terugkeren. Dit risico is voor de ene patiënt hoger dan voor de andere. De ontwikkelde rekentool maakt het mogelijk om het individuele risico te bepalen, aldus het UMC Utrecht. De resultaten van het onderzoek zijn op 5 mei in het tijdschrift the Lancet Neurology online gepubliceerd.

Per individu risico bepalen

Bij ten minste een derde van de aanvalsvrije mensen komen de aanvallen terug tijdens of na het staken van deze medicijnen . Het bepalen van het exacte risico voor een persoon was tot nu toe niet mogelijk. “Wat dit onderzoek zo waardevol maakt, is dat we nu de mogelijkheid hebben om per individu een specifieke herhalingskans te berekenen, en ook nog eens de kans op uiteindelijke aanvalsvrijheid te bepalen” zegt hoogleraar Kees Braun, kinderneuroloog in het UMC Utrecht Hersencentrum, “we kunnen nu maatwerk leveren”.

“De ene persoon kan veel last hebben van de medicatie door bijvoorbeeld bijwerkingen,” aldus onderzoeker Herm Lamberink, die op het onderwerp zal promoveren. “Die zal misschien wel een groter risico accepteren als er een kans bestaat dat hij geen medicatie meer nodig heeft. Voor de ander ligt die balans misschien anders, omdat de gevolgen van een terugkeer van de aanvallen veel zwaarder wegen. Juist daarom is kennis over het individuele risico belangrijk: zo heeft de patiënt meer regie in deze moeilijke beslissing.”

Het model is gebaseerd op, en getoetst binnen 1.769 patiënten uit 10 verschillende groepen van drie continenten en is daarom algemeen bruikbaar, bij zowel kinderen als volwassenen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?