Search
Close this search box.
Search

Speciale ouderen-app voor kwetsbare patiënten

In het St. Antonius Ziekenhuis krijgen patiënten op de verpleegafdeling interne geneeskunde de beschikking over een tablet met een speciale ouderen-app. De app is ontstaan uit samenwerking van het Expertteam Ouderenzorg D2 van het St. Antonius Ziekenhuis en studenten van de Hogeschool Utrecht (HU). De app op de tablet is uitermate makkelijk te bedienen en zorgt voor amusement, stimulering en communicatiemogelijkheden voor kwetsbare patiënten. Recent is een proef gestart om te ervaren of de tablet met app aan de verwachtingen voldoet.

Het project met het St. Antonius Ziekenhuis ontstond twee jaar geleden uit een onderzoeksproject van studenten van de Hogeschool Utrecht van de opleiding CMD en ICT. Zij hebben onderzoek gedaan naar de inzet van een tablet ter ondersteuning van de dagstructuur en het activeren van kwetsbare oudere patiënten. Met de speciale ouderen-app kan een patiënt zijn agenda personaliseren op de tablet en meer overzicht voor zichzelf creëren. Maar er kan ook worden gekeken naar oude films en foto’s of geluisterd worden naar favoriete muziek. ‘Al doende creëert de app een zinvolle daginvulling en een actief dagritme’, wordt op de website van St. Antonius ziekenhuis gemeld. ‘Daarnaast kunnen verschillende functies ingezet worden om de patiënt indien nodig extra prikkels aan te bieden.’

Flexibele bevestigingsarm

Tablets worden in ziekenhuizen steeds vaker te leen gegeven aan patiënten. Meer en meer wordt het voordeel van deze toepassing duidelijk, vooral ook omdat met het grotere scherm net wat meer mogelijkheden en gebruiksgemak biedt. In 2020 midden in de coronacrisis kregen patiënten op de SEH van het Máxima MC, die besmet waren of daarvan verdacht werden, bijvoorbeeld al een tablet om op afstand te kunnen communiceren met artsen en verpleegkundigen. Op die manier hoefden zij zich minder vaak in beschermende kleding te hijsen. Een ander, recenter voorbeeld, komt van het beweegziekenhuis Isala in Meppel. Hier krijgen patiënten tablets waarmee patiënten op verschillende wijzen worden gestimuleerd om hun bed uit te komen en letterlijk in beweging te komen.

Speciale ouderen-app stimuleert

Op de verpleegafdeling interne geneeskunde van het St. Antonius ziekenhuis worden tablets met de speciale ouderen-app uitgereikt aan kwetsbare patiënten. Het doel van deze tablet en de toegevoegde app is weer anders dan bij voorgaande voorbeelden bij Máxima MC en Isala. De ouderen-app wordt bij het St. Antonius Ziekenhuis vooral ingezet om kwetsbare patiënten te helpen om zich beter te oriënteren en de kans op acute verwardheid (delier) te beperken. Een waardevolle aanvullende functie is de vereenvoudigde wijze waarop de patiënt met één klik de mogelijkheid heeft tot videobellen. De tablet maakt, door eerder ingevulde gegevens, zelf verbinding met degene die gebeld wordt. Dit maakt het voor patiënt zeer eenvoudig en laagdrempelig om in contact te komen met zijn naasten.

Handig is tot slot de flexibele bevestigingsarm waarmee de tablet op verschillende plekken en hoogtes in de kamer kan worden geïnstalleerd. De patiënt kan hierdoor aan tafel, maar bijvoorbeeld ook vanuit bed gebruik maken van de tablet. De tablet kan zelfs worden vastgemaakt aan de infuuspaal, dus een patiënt heeft altijd de beschikking over de ouderen-app.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
Volg jij ons al?