St. Anna Zorggroep kiest opnieuw voor EPD Nexus

30 mei 2018
St.-Anna-Zorggroep-scaled
Databeschikbaarheid
Nieuws

Waar het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen momenteel kiezen voor Elektronische patiëntendossiers (EPD’s) van het Nederlandse Chipsoft of het Amerikaanse Epic kiezen, verlengt de St. Anna Zorggroep de samenwerking met Nexus Nederland, leverancier van elektronisch patiëntendossier en zorginformatiesystemen. Nexus is onderdeel van het Duitse Nexus AG.

Met de verlenging zet de St. Anna Zorggroep (regio Geldrop) naar eigen zeggen de volgende stap naar een robuuste manier van gegevensuitwisseling die de zorgverlening aan patiënten en de samenwerking met andere zorgverleners ondersteunt en verbetert. Voorzitter raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep, Ingrid Wolf, stelt: “De systemen van Nexus bieden ons de mogelijkheid om op een eigentijdse manier - samen met andere zorgpartners in de keten- de zorg voor onze patiënt zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen. Veilig en volgens de laatste standaarden en wettelijke eisen.”

Keuze voor open EPD

Commercieel directeur Eric van Kooten van Nexus stelt blij te zijn dat St. Anna kiest voor NEXUS als open EPD-leverancier. “De ambitie die St. Anna Zorggroep in de regio Geldrop nastreeft vraagt om een open maar veilige communicatie tussen zorgverleners en patiënt. De ondertekende overeenkomst voorziet in de ondersteuning van het ambitieniveau dat beide partijen op dit vlak nastreven.” Marktleider op het gebied van EPD’s is momenteel ChipSoft met HiX. De grootste concurrent is Epic, zo stelt adviesbureau M&I/Partners. Op basis van cijfers tot en met februari 2018 blijkt dat bijna negen op de tien implementaties van een EPD er een van HiX of Epic is. Kleinere partijen zijn behalve Nexus onder meer Alert en Cerner. Aanbieders zoals McKesson en SAP zijn grotendeels verdwenen, Baan is failliet gegaan.

Eenvoudiger uitwisseling tussen EPD’s

De uitwisseling van gegevens tussen uiteenlopende EPD’s moet overigens eenvoudiger worden – bijvoorbeeld wanneer iemand tijdelijk of permanent naar een ander ziekenhuis moet. Epic, Chipsoft, e-health instituut Nictiz en registratie aan de Bron hebben overeenstemming bereikt over een technische standaard voor de uitwisseling van de Basisgegevensset Zorg (BgZ) tussen ziekenhuizen. Epic en Chipsoft gaan nu de BgZ vertalen in de standaard HL7 CDA voor gegevensuitwisseling en zullen vervolgens deze standaard implementeren in hun systemen. Een andere mogelijkheid voor het uitwisselen van de BgZ is de recent vastgestelde standaard HL7 FHIR. MedMij heeft voor deze standaard gekozen voor uitwisseling van de BgZ met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Meer weten over EPD's, PGO's, zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.