Search
Close this search box.
Search

Stoplicht-app brengt patiënt Amphia en thuiszorg snel samen

Het Bredase Amphia ziekenhuis werkt samen met thuiszorgorganisaties in de regio om er voor te zorgen dat patiënten na hun behandeling in het ziekenhuis snel door kunnen stromen naar de thuiszorg. De samenwerkende partijen hebben hiervoor de stoplicht-app laten ontwikkelen. Op korte termijn moeten ook andere zorgaanbieders kunnen aansluiten bij de samenwerking.

De eerder in maart officieel gelanceerde stoplicht-app moet direct en actueel inzichtelijk maken wat de capaciteit is van verschillende thuiszorgorganisaties in het verzorgingsgebied van Amphia. Dit is in het belang van patiënten die na de opname (weer) thuiszorg nodig hebben, zo stelt Amphia, omdat zij zo niet hoeven te wachten op deze zorg. In totaal doen negen thuiszorgorganisaties mee.

Wijkverpleegkundigen kunnen via de app op elk moment van de dag en met één druk op de knop de beschikbaarheid van zorg doorgeven in de app. Amphia kan vervolgens op postcode-niveau zien welke thuiszorgorganisaties ruimte hebben om de zorg te leveren. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst ook huisartsen, zorginstellingen en revalidatiecentra, van de dienst gebruik kunnen maken.

Inzicht thuiszorgcapaciteit

Volgens Anita van den Berg, bedrijfsmanager transferpunt Amphia, is de stoplicht-app een mooi digitaal middel om de beschikbare thuiszorgcapaciteit inzichtelijk te hebben. “De app is eenvoudig in gebruik, maar levert een groot voordeel op in termen van inzichtelijkheid en efficiency voor de organisaties. En, het allerbelangrijkste, de patiënt heeft het meeste baat bij een vlot verlopende uitstroom, die met de app mogelijk wordt gemaakt.”

Ilse Verhoeven, wijkverpleegkundige Thebe, stelt dat de zorgvraag van de cliënt zo steeds beter in beeld komt. “In nauwe samenwerking met de verpleegkundigen op de afdelingen in Amphia kunnen we kritisch kijken naar welke zorg noodzakelijk is.”

De samenwerkende partijen zijn: Amphia, Avoord, Careyn, Surplus, Thebe Wijkverpleging en de Riethorst Stromenland in samenwerking met Het Hoge Veer, Park Zuiderhout, Buurtzorg Nederland en Thuiszorg Groot Brabant. de samenwerking heeft volgens de deelnemende partijen het gezamenlijke doel om de patiënt centraal te zetten. Ze willen voor hun patiënten een vlotte en goede doorstroming naar de volgende stap in hun zorg.

Digitalisering gegevens

Het Amphia kwam de afgelopen jaren ook regelmatig in het nieuws omdat het voorop loopt bij het realiseren van de doelen uit digitaliseringsprogramma VIPP. Zo was het ziekenhuis de eerste of een van de eerste ziekenhuizen bij het afronden van diverse VIPP-doelen, zoals het aanbieden van een digitaal afschrift van het patiëntendossier, een koppeling van het EPD met informatiesystemen van externe apotheken en het aanbieden aan patiënten van een digitaal overzicht van ontslagmedicatie.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?