Student maakt App tegen paniekaanvallen - Nieuwsoverzicht van 27 oktober

4 januari 2016
Deze_groep_studenten_maakte_tijdens_een_hackaton_de_myBivy_App
ICT
Nieuws

Student maakt App die paniekaanvallen bij veteranen kan helpen voorkomen

De vader van Tyler Skluzacek wordt regelmatig 's nachts getroffen door paniekaanvallen, gerelateerd aan zijn uitzending als militair naar Irak. Toen Tyler mee kon doen aan een zesendertig uur durende Hackaton gericht op Posttraumatische Stressstoornissen, aarzelde hij geen moment. Uiteindelijk bleek een van zijn ideeën goed voor de eerste prijs.

Tijdens de Hackaton maakten Tyler en zijn team de myBivy App. De naam komt van bivak, een veilige schuilplaats voor soldaten; in het Engels lenen ze hiervoor het Franse woord: bivouac. De App draait op de Pebble Smartwatch en houdt het slaapgedrag van de veteraan bij. Zodra er dan genoeg data beschikbaar is, moet de App in staat zijn om paniekaanvallen te voorkomen, door de veteraan wakker te maken met een trilling van de Pebble.

"We kwamen binnen met een hoop slechte ideeën, waarvan we niet wisten dat ze slecht waren tot we met behandelaars en veteranen gingen praten," aldus Tyler. Uiteindelijk kozen ze dus voor de App. Inmiddels is het team gestart met een Kickstarter om de doorontwikkeling te financieren.

'Synthetische biologie levert nieuwe levensvormen op'

Op de vorige week gehouden Biohacker Summit, sprak onder andere Nell Watson van de Singularity University. Watson is ervan overtuigd dat technologie steeds meer onderdeel wordt van de mens. Volgens haar is het straks mogelijk om "piano te spelen als Chopin," door je brein even te voorzien van wat extra software. "Het is de bestemming van de mensheid om levende, ademende computers te worden." Vanzelfsprekend roept dat nogal wat vragen op. Na haar speech op de summit vroeg iemand uit het publiek hoe ze denkt over regulering. "Het gevaar is dat je dan toegaat naar een situatie zoals met de Trabant. Iedereen had toegang tot dezelfde gereguleerde technologie en reed dus rond in een Trabant. Met alle technologieën kun je zowel kwaad als goed doen. Daar ben ik van overtuigd."

Watson verwacht dat er een moment komt waarop de wereld wordt wakker geschud. Misschien omdat een bedrijf bepaalde technologie gaat aanbieden, of misschien omdat er een terroristische aanslag op basis van nieuwe technologie gepleegd wordt. Toch is dat laatste voor haar ook een argument om techniek vrij beschikbaar te maken: "Als iemand een synthetisch virus maakt, dan is het prettig als je een synthetisch afweersysteem kan maken tegen dat virus." De tijdlijnen die Watson aangeeft voor de meest spectaculaire ontwikkelingen liggen rond de dertig, veertig jaar.

Wilt u het hele verhaal horen? Bekijk dan de volledige key note van Nell Watson. Houd vooral ook het komende nummer van ICT&health in de gaten. Daarin leest u als coverstory een interview met Yuri van Geest, schrijver van het boek exponentiële organisaties en ook verbonden aan de Singularity University.