Studie MijnIBDCoach wint innovatieprijs FMS

vr 28 juni 2019 - 08:18
buikpijn
eHealth
Nieuws

Een wetenschappelijke studie met gebruik van MijnIBDcoach is donderdag 27 juni uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Het betrokken onderzoeksteam won een 3D-geprinte bokaal en een geldbedrag, te besteden aan vakgerelateerde activiteiten. De studie toont aan dat MijnIBDCoach leidt tot betere zorguitkomsten en lagere kosten.

De FMS heeft de prijs in het leven geroepen om innovatief onderzoek te stimuleren en een podium te geven. Peter Paul van Benthem, voorzitter Raad Wetenschap en Innovatie en bestuurslid van de FMS, refereerde aan MijnIBDcoach als “een studie met grote impact, wetenschappelijk, maatschappelijk en op de individuele patiënt.”

MijnIBDcoach is bedoeld voor patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa die de verbinding legt tussen arts en patiënt, gekoppeld aan een wetenschappelijke database. De app is met name ontwikkeld door het IBD-team van het Maastricht UMC+, in samenwerking met de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en Sananet. MijnIBDCoach werd in 2018 nog genomineerd voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ, jaarlijks uitgereikt aan initiatieven die de gezondheidszorg verbeteren en duurzamer maken.

Beter zorguitkomsten, lagere kosten

De onderzoekers toonden in de nu bekroonde studie aan dat het gebruik van telemonitoring bij patiënten met de chronische darmaandoening IBD leidt tot betere zorguitkomsten en aanzienlijk lagere zorgkosten. De Jong: ”Inmiddels is MijnIBDcoach al door 17 ziekenhuizen in gebruik genomen”, aldus onderzoeker Marin de Jong.Het is erg mooi om een succesvolle innovatie te mogen ontwikkelen die zo enthousiast wordt ontvangen, zowel door patiënten als zorgverleners.”

In 2017 bleek al uit onderzoek dat MijnIBDcoach zorgt voor een halvering van het aantal ziekenhuisopnamen, minder polibezoeken en een betere therapietrouw voor patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening.

Een relatief eenvoudige telemedicine tool maakt het volgens de jury mogelijk om de ziekteactiviteit bij patiënten met een chronische darmaandoening beter te monitoren. Dit leidt tot 36 procent minder polikliniekbezoeken, 50 procent minder ziekenhuisopnames, betere therapietrouw en een jaarlijkse kostenbesparing van 550 euro per patiënt, wat neerkomt op 44 miljoen euro per jaar.

Bewezen impact MijnIBDCoach

Het onderzoek scoorde goed op multidisciplinaire samenwerking, relevantie voor patiënten en het grensverleggend karakter. Van Benthem: “Wat de doorslag gaf, was de bewezen impact van MijnIBCcoach op de zorg, de mogelijkheden om de tool ook toe te passen op andere grote patiëntgroepen zoals reumapatiënten of hartpatiënten, en de opening die de tool geeft naar e-health in de anderhalve lijns zorg.”

https://youtu.be/d-Ut6zQM7r0

24 wetenschappelijke verenigingen hadden een onderzoek vanuit hun specialisme voorgedragen voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs. Een vakjury selecteerde uit deze voordrachten drie nominaties. Naast de MijnIBDcoach studie waren dat:

  • CAMELYON16 challenge van de pathologen. Een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van metastasen bij borstkankerpatiënten.
  • AMACING Studie van de radiologen, internisten en cardiologen. Een onderzoek naar het effect van toevoegen van vocht bij contrastmiddelen.

Vergoeding MijnIBDCoach

In november 2018 kondigde Zilveren Kruis aan dat het MijnIBDCoach gaat vergoeden. Het doel is om uiteindelijk 70 procent van de patiënten met Crohn of colitis ulcerosa telemonitoring en -coaching thuis aan te bieden. Het gaat om circa 11.000 Zilveren Kruis-verzekerden. In januari werd bekend dat inmiddels 16 ziekenhuizen MijnIBDcoach inzetten voor in totaal 2.500 patiënten. Begin juni ging het Dijklander Ziekenhuis (Noord-Holland) van start met de toepassing.

Ruim 80.000 Nederlanders hebben last van chronische darmontstekingen zoals Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. De ziektes worden samengevat onder de noemer Inflammatory Bowel Disease (IBD). De ziekte gaat vaak gepaard met veel pijn. Patiënten met een chronische darmontsteking komen minimaal een keer per jaar naar het ziekenhuis voor een controleafspraak. Dit kan oplopen naar drie tot vier keer per jaar. Vaak is zo’n afspraak niet nodig omdat de ziekte onder controle is. Anderzijds is IBD een ziekte die plotseling kan opvlammen.