Search
Close this search box.
Search

Subsidie voor 2 onderzoeken naar online voedingscoaches

Twee actuele onderzoeken naar online coaching zijn elk gehonoreerd met tienduizend euro subsidie van de Alliantie Voeding in de Zorg. Het eerste onderzoek is van Dieuwertje Kok die online voedingsadvies wil ontwikkelen om vezelinname vóór een darmkankeroperatie te verhogen. Het tweede winnende onderzoek is van Elske Brouwer-Brolsma. Zij werkt aan een onderzoek om de bestaande voedingscoachingstool Eetscore te ontwikkelen tot ‘Eetscore Jr’. ofwel een online tool op maat voor voedingsadvies voor acht tot tienjarigen.

Voeding is in de gezondheidszorg een steeds belangrijker thema. Daarbij wordt onder meer ingezet op gepersonaliseerde apps en online begeleiding. Alliantie Voeding in de Zorg heeft onlangs twee subsidies uitgereikt voor veelbelovend onderzoek naar persoonsgericht voedingsadvies in de praktijk. De Alliantie Voeding in de Zorg werkt in opdracht van het ministerie van VWS om mede invulling te geven aan het nationaal preventieakkoord.

Persoonsgerichte evidence based zorg

Er waren twaalf inschrijvingen van onderzoekers die de subsidie in de wacht wilden slepen. Uiteindelijk is de keus gemaakt voor twee voorstellen die de focus van de Alliantie Voeding in de Zorg op persoonsgerichte, evidence based zorg versterken. ‘Enerzijds het belang van preventie van overgewicht en obesitas en anderzijds rondom prehabilitatie en herstel,’ zegt programmacoördinator Gerda Pot namens de beoordelingscommissie. De twee winnaars Dieuwertje Kok en Elske Brouwer-Brolsma werden onlangs met twee cheques van tien mille in het zonnetje gezet.

Complicaties darmkankeroperatie voorkomen

Dieuwertje Kok is assistent-professor Voeding en Kanker bij Wageningen University & Research (WUR). Samen met onderzoekers en artsen van WUR, Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei wil ze met haar onderzoek ‘Opvezelen’ een gepersonaliseerd, online voedingsadvies ontwikkelen. Op de website van de Alliantie Voeding in zorg staat: ‘Haar onderzoek voor de klinische praktijk is gericht op het verhogen van de gebruikelijke vezelinname in de periode voorafgaand aan een darmkankeroperatie. Zodoende kunnen complicaties na een operatie worden voorkomen.

Vezel-Up-tool

Onlangs heeft ze in een toonaangevende publicatie in JAMA Surgery aangetoond dat een hogere gebruikelijke vezelinname voorafgaand aan de operatie geassocieerd is met een lager risico op postoperatieve complicaties.’ Om te kijken of het haalbaar is om die vezelinname te verhogen wil ze samen met haar onderzoeksteam, bestaande uit onderzoekers en artsen van WUR, Rijnstate en Ziekenhuis Gelderse Vallei, gebruik maken van een online, gepersonaliseerd voedingsadvies: de Vezel-UP-tool. Dit is een nieuw online instrument dat nog is onderzocht bij een populatie patiënten met darmkanker. Niels Klaassen heeft meegeschreven aan het voorstel en zal binnen zijn promotietraject het onderzoek uitvoeren.

Online voedingscoach: Eetscore Jr

Elske Brouwer-Brolsma, assistant professor Innovations in Dietary Assessment van WUR, diende het onderzoeksvoorstel Eetscore Jr. in. Het gaat concreet om het ontwikkelen van een  voedingscoachingstool voor kinderen van acht tot tien. Samen met WUR-onderzoekers en een arts uit Ziekenhuis Gelderse Vallei maakte ze het voorstel. Zoë van der Heijden zal het onderzoek deels uitvoeren voor haar afstudeerstage en als junior onderzoeker daarna. Zo’n digitale voedingscoach is nodig omdat het aantal Nederlandse kinderen met overgewicht en obesitas blijft toenemen met alle  gezondheidsrisico’s die daarbij horen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?