Search
Close this search box.
Search

Subsidie voor ontwikkeling fysieke fitheid app

Onlangs ontving sportarts dr. Goof Schep van het Máxima MC (MMC) ruim 48.000 euro van de gemeente Veldhoven. Het bedrag dient als cofinanciering voor de ontwikkeling van een fysieke fitheid app. Door middel van een speciaal ontworpen vragenlijst, 'Fit op maat met de FitMax', biedt deze app een digitaal alternatief voor de kostbare en uitgebreide standaard inspanningstest.

“Het bevorderen van de fitheid van patiënten is een belangrijke stap in het herstelproces van veel patiëntgroepen, en dit begint bij vaststellen van de fitheid”, aldus sportarts Schep. Hij doet al jaren onderzoek naar het effect van fysieke fitheid op het herstel van patiënten. Tot zijn spijt moest tijdens dat onderzoek concluderen dat fysieke fitheid nog steeds niet standaard meegenomen in de zorg. Bijzonder, aangezien het belang en de positieve invloed van fysieke fitheid op onze gezondheid al meerdere malen aangetoond is.

Fysieke fitheid app

Naast het ontbreken van kennis over hoe fysieke fitheid bevorderd kan worden speelt ook het feit mee dat fysieke fitheid lastig te meten is. “In MMC ontwikkelen we daarom een innoverende vragenlijst. Daarmee kunnen we fitheid inmiddels heel goed meten. Vervolgens moeten we er ook voor zorgen dat de vragenlijst eenvoudig toegankelijk wordt: een voorwaarde om hem goed toe te kunnen passen”, zo vertelt Schep. Bijzonder is dat de lijst uit slechts drie vragen bestaat. Die zijn bovendien zo eenvoudig en accuraat dat de bedenkers op termijn verwachten dat de lijst ook internationaal ingezet kan worden.

Samen met Interactive Studio’s wordt de test daarom nu in een app verwerkt. De app moet de fitheid van patiënten tijdens een behandeling monitoren en meten. Indien nodig kan de app vervolgens zowel de zorgverlener als patiënt voorzien van advies op maat om de fitheid te verbeteren. “Het uiteindelijke doel is dat patiënten meer in regie komen over hun eigen fitheid en praktische handvatten krijgen om te bewegen en trainen, passend bij hun conditie”, aldus Schep.

De doorontwikkeling van de vragenlijst in een app is mede mogelijk geworden dankzij de subsidie van het Stimuleringsfonds van de 21 gemeenten die verenigd zijn in de Metropoolregio Eindhoven (MRE). “Toekenning van de subsidie is heel fijn: met deze aanjaagsubsidie kunnen we een belangrijke vervolgstap zetten in dit project en naast een eerste publicatie tegelijkertijd een digitale toepassing realiseren”, zo vertelt Schep.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Tim Postema_720x400_72Dpi
De waarde van positieve databeschikbaarheid
Volg jij ons al?