Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

SWZ Sophieke zet camera’s in voor preventieve controle

Verzorgings- en verpleegtehuis SWZ Sophieke in Wassenaar gaat werken met een video-oplossing om op afstand ’s nachts te monitoren of alles in orde is met cliënten. Het doel van het invoeren van de Smartercare-oplossing van SmarterVision is tweeledig: cliënten worden ’s nachts niet meer gestoord en medewerkers kunnen hun tijd effectiever inzetten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Stichting Wassenaarse Zorgverlening (SWZ) biedt onder meer zorg aan cliënten in verpleeg- verzorgingshuizen, seniorenwoningen, cliënten met een lichamelijke handicap en dementie en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. SWZ Sophieke is een verzorgingshuis en een verpleeghuis in Wassenaar met 36 wooneenheden, waarvan 33 eenpersoons- appartementen en drie appartementen voor echtparen/samenwonenden. Eugène de Geus, Managing Director bij SmarterVision, stelt dat de Smartercare-software ontwikkeld is naar aanleiding van vragen van zorgprofessionals die elke dag met ouderen werken.

SWZ Sophieke zou het eerste verpleegtehuis in Nederland zijn dat in de videoanalyse-oplossing Smartercare in gebruik neemt. De oplossing is ontwikkeld door SmarterVision uit Assen en uitgerold door system integrator Telematch. Smartercare biedt informatie over de fysieke toestand van cliënten aan het verplegend personeel, terwijl het de privacy van cliënten waarborgt. Er wordt gebruik gemaakt van speciale Axis-netwerkcamera’s die goede beeldkwaliteit kunnen leveren bij weinig tot geen licht.

Geanonimiseerde beelden

Bij gebeurtenissen in de kamer die voor de zorg belangrijk zijn om te weten, genereert de software een alert. De zorgmedewerker kan vervolgens via een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet meekijken in de kamer waarbij de beelden van de cliënt volledig geanonimiseerd zijn. Hierdoor behoren preventieve rondes tijdens de nachtdienst tot het verleden en wordt de nachtrust van de patiënt aanzienlijk minder verstoord.

Goede nachtrust is, zo stelt SWZ Sophieke, erg belangrijk voor ouderen. Veel lichamelijk en geestelijk herstel vindt tijdens de slaap plaats. De controles door het verplegend personeel – enkele malen per nacht – zijn nodig om er achter te komen of de cliënten nog veilig zijn. Tegelijk kunnen deze preventieve controles verstorend werken voor de nachtrust. Door de videoanalyse-software van SmarterVision zijn preventieve controles overbodig.

Efficiëntere tijdsbesteding verzorgers

De software monitort de slaapkamer op eventuele gebeurtenissen en geeft alleen een signaal als de cliënt bijvoorbeeld uit bed stapt of de kamer verlaat. De alarmgebieden worden vooraf bepaald en aangepast aan de fysieke omgeving van elke afzonderlijke cliënt. Zodra een gebeurtenis wordt getriggerd, genereert de software een alarmmelding die vergezeld gaat van een alarmbeeld en een korte geanonimiseerde videoclip van de gebeurtenis.

Via de communicatiestructuur van systeem integrator Telematch worden de alarmmelding en de beelden naar het mobiele apparaat van de verzorger gestuurd. In het videobeeld worden de persoonlijke karakteristieken van de cliënt onherkenbaar weergegeven, waardoor de verzorger kan beoordelen of assistentie nodig is zonder de privacy van de cliënt te schenden. Dit maakt de tijdsbesteding van de verzorger efficiënter en draagt ook bij aan het gevoel van zelfstandigheid en veiligheid van de cliënt.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen