Search
Close this search box.
Search

Symposium zoomt in op AI & chirurgie

In Meander Medisch Centrum is op dinsdag 6 september een symposium over de inzet van AI in de chirurgie. Er zal een groot aantal chirurgen spreken over de mogelijkheden en beperkingen van AI. Onderzoeken tonen aan dat AI potentieel heeft bij het trainen van chirurgen, het stellen van diagnoses, benchmarking, onderzoek en bijvoorbeeld het zo optimaal benutten van de operatiekamer.

Negen op de tien Nederlandse ziekenhuizen zet inmiddels kunstmatig intelligentie (AI) in. Nog altijd worden AI-technologieën zoals machine learning vooral ingezet op gebieden zoals diagnostiek. Recente voorbeelden zijn er te over. Binnen het Catharina Ziekenhuis bekijkt momenteel een onderzoeksteam van cardiologen of het met behulp van kunstmatige intelligentie mogelijk is hartfalen te diagnosticeren uit een enkel hartfilmpje.

AI heeft potentieel

Maar het potentieel van AI is in de zorg groter dan diagnostiek alleen. Het kan ook ingezet worden tijdens operaties om bijvoorbeeld sneller en effectiever darmtumoren op te sporen. Een andere belangrijk toepassing is preventie. Een indrukwekkend voorbeeld van de preventieve mogelijkheden van AI vond onlangs een onderzoeksteam onder leiding van University Leeds. Dat ontwikkelde een zelflerend systeem, waarmee (aankomende) hart- en vaatproblemen kunnen worden getraceerd door het scannen van de ogen. Met dit AI-gestuurde systeem worden mensen die binnen het jaar een groot risico op een hartaanval lopen automatisch geselecteerd.

Realistisch symposium over AI

Er is veel mogelijk met AI maar er zijn zeker ook beperkingen. Het feit dat een AI-systeem een nooit eerder gezien beeld kan herkennen (op basis van gelabelde trainingsdata) en een beschrijving kan geven van de foto is best knap, maar wil bijvoorbeeld niet zeggen dat het systeem de betekenis van het beeld begrijpt of kan interpreteren.

Prof. Dr. Ivo Broeders, chirurg in Meander en oprichter van het Centrum voor Artificiële Intelligentie zegt het op de website van Meander als volgt: “Ons doel is om AI te ontdoen van alle mystiek en valse beloften. Wij laten iedereen graag kennismaken met de mogelijkheden van AI in de dagelijkse praktijk. Voor iedereen die nieuwsgierig en leergierig is naar AI, is dit symposium een absolute must. En naast de inhoud is het natuurlijk ook erg leuk om collega’s met dezelfde interesse uit het hele land te ontmoeten.”

Het symposium vindt plaat op dinsdag 6 september 2022 van 17.00 tot 21.30 uur in het Foyer en Auditorium (Meander Medisch Centrum, Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort). Aanmelden kan via de website van Meander Medisch Centrum.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?