Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
5 augustus 2022
Artikel delen

Symposium zoomt in op AI & chirurgie

In Meander Medisch Centrum is op dinsdag 6 september een symposium over de inzet van AI in de chirurgie. Er zal een groot aantal chirurgen spreken over de mogelijkheden en beperkingen van AI. Onderzoeken tonen aan dat AI potentieel heeft bij het trainen van chirurgen, het stellen van diagnoses, benchmarking, onderzoek en bijvoorbeeld het zo optimaal benutten van de operatiekamer.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Negen op de tien Nederlandse ziekenhuizen zet inmiddels kunstmatig intelligentie (AI) in. Nog altijd worden AI-technologieën zoals machine learning vooral ingezet op gebieden zoals diagnostiek. Recente voorbeelden zijn er te over. Binnen het Catharina Ziekenhuis bekijkt momenteel een onderzoeksteam van cardiologen of het met behulp van kunstmatige intelligentie mogelijk is hartfalen te diagnosticeren uit een enkel hartfilmpje.

AI heeft potentieel

Maar het potentieel van AI is in de zorg groter dan diagnostiek alleen. Het kan ook ingezet worden tijdens operaties om bijvoorbeeld sneller en effectiever darmtumoren op te sporen. Een andere belangrijk toepassing is preventie. Een indrukwekkend voorbeeld van de preventieve mogelijkheden van AI vond onlangs een onderzoeksteam onder leiding van University Leeds. Dat ontwikkelde een zelflerend systeem, waarmee (aankomende) hart- en vaatproblemen kunnen worden getraceerd door het scannen van de ogen. Met dit AI-gestuurde systeem worden mensen die binnen het jaar een groot risico op een hartaanval lopen automatisch geselecteerd.

Realistisch symposium over AI

Er is veel mogelijk met AI maar er zijn zeker ook beperkingen. Het feit dat een AI-systeem een nooit eerder gezien beeld kan herkennen (op basis van gelabelde trainingsdata) en een beschrijving kan geven van de foto is best knap, maar wil bijvoorbeeld niet zeggen dat het systeem de betekenis van het beeld begrijpt of kan interpreteren.

Prof. Dr. Ivo Broeders, chirurg in Meander en oprichter van het Centrum voor Artificiële Intelligentie zegt het op de website van Meander als volgt: “Ons doel is om AI te ontdoen van alle mystiek en valse beloften. Wij laten iedereen graag kennismaken met de mogelijkheden van AI in de dagelijkse praktijk. Voor iedereen die nieuwsgierig en leergierig is naar AI, is dit symposium een absolute must. En naast de inhoud is het natuurlijk ook erg leuk om collega’s met dezelfde interesse uit het hele land te ontmoeten.”

Het symposium vindt plaat op dinsdag 6 september 2022 van 17.00 tot 21.30 uur in het Foyer en Auditorium (Meander Medisch Centrum, Maatweg 3, 3813 TZ Amersfoort). Aanmelden kan via de website van Meander Medisch Centrum.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een antwoord

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen