Tekstrobot herkent woordgebruik dat wijst op depressie

30 november 2018
Nieuws
Depressieve mensen spreken opmerkelijk vaak in de eerste persoon enkelvoud, zo bleek uit een inventarisatie door een tekstrobot. Ze hebben het vaak over ‘ik’ of ‘mij(n)’. Natuurlijk gebruiken geestelijk gezonde mensen die termen ook vaak, aldus de onderzoekers, maar het gebruik is in evenwicht met woorden voor anderen als ‘zij’ en ‘hun’. Bij depressie blijkt die balans verdwenen te zijn. Verder kwam uit de inventarisatie naar voren dat er bij depressie een opmerkelijk hoge frequentie te zien is van absolutistische woorden, zoals ‘altijd’, ‘niets’ of ‘totaal’. Ook negatieve woorden zoals ‘eenzaam’ en ‘verdrietig’ kwamen iets vaker voor. Die frequentie is echter zo laag dat het de meeste mensen niet zal opvallen.

Tekstrobots tegen depressie

De onderzoekers lieten een tekstrobot tekstbijdrages op diverse fora onderzoeken, waaronder enkele fora van mensen die zelfmoord overwegen. Daar werden bovengenoemde woorden veel vaker gebruikt dan op fora over bijvoorbeeld wetenschap. Volgens de onderzoekers kunnen tekstrobots met behulp van algoritmes een rol gaan spelen bij het herkennen (en genezen) van depressie en het voorkomen van zelfmoord.

Algoritmes vaker ingezet

Algoritmes worden vaker ingezet om online te achterhalen of mensen last hebben van een depressie. Google is vorig jaar in de VS begonnen met een experiment om via zijn zoekmachine te onderzoeken of mensen wellicht depressief zijn. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de US National Alliance on Mental Illness (Nami). Gedurende de onderzoeksperiode kregen alle Amerikanen die in de zoekmachine het woord ‘depressie’ intikken, automatisch een vragenlijst te zien. Voorafgaand kreeg men de vraag om te controleren of men zelf niet ‘clinically depressed’ is. De lijst bevat onder meer vragen zoals ‘Hebt u weinig zin of plezier in de dingen die u doet?’ en ‘Hebt u moeite om u te concentreren, bijvoorbeeld als u tv kijkt of de krant leest?’ Het doel van het gezamenlijke experiment was volgens een woordvoerder van NAMI om depressie sneller op te sporen en depressieve mensen sneller de juiste hulp te kunnen bieden.

Gebruik social media

Ook social media zoals Instagram kunnen worden ingezet om tekenen van depressie op te sporen. Zo kunnen tekenen van depressie worden waargenomen op basis van profielen van Instagram-gebruikers. Dat bleek uit onderzoek van Harvard University en de University of Vermont, die in totaal meer dan 43.000 foto’s op het sociale netwerk onder de loep namen. Het bleek dat mensen met een depressie eerder foto’s met donkere tinten plaatsen en vaker foto’s plaatsen. Verder maakt deze doelgroep relatief weinig gebruik van filters. Daarnaast zijn mensen met een depressie minder geneigd hun gezichten te laten zien op foto’s en hebben zij bovengemiddeld meer comments, maar minder likes, op hun foto’s.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!