Search
Close this search box.
Search

Telemonitoring voor COPD-patiënten Diakonessenhuis

Het Utrechtse Diakonessenhuis voert nog dit jaar monitoring op afstand in voor COPD-patiënten. De betrokken patiënten gaan gebruik maken van SanaCoach-COPD. Het ziekenhuis maakte eind vorige maand ook al bekend dat het telemonitoring gaat aanbieden voor hartpatiënten.

Mensen die bij het Diakonessenhuis behandeld worden voor een chronische longziekte, kunnen voortaan thuis via de computer, tablet of smartphone hun gezondheid met de COPD-coach goed in de gaten houden. De afgelopen week zijn de eerste patiënten van start gegaan met het telemonitoring-programma. Het is de bedoeling dat in de loop van 2019 tussen de 75 en 100 patiënten ervaring gaan opdoen met de e-health toepassing.

Het ziekenhuis verwacht dat patiënten via de coach het verergeren van hun klachten sneller herkennen en zo eerder actie ondernemen. Daardoor kunnen ze een spoedopname vanwege een zogenaamde longaanval voorkomen.

Klachten beter monitoren

SanaCoach COPD is ontwikkeld door Sananet. Het is een beveiligde en persoonlijke pagina op het internet voor mensen met COPD. Binnen dit programma kunnen patiënten en artsen en verpleegkundigen met elkaar communiceren. Met het programma kunnen patiënten hun klachten beter in de gaten houden. Ook leren ze over hun behandeling en het omgaan met hun ziekte.

Gebruikers krijgen onder andere tips en adviezen over voeding, bewegen, inhalatiemedicijnen of stoppen met roken. Ze kunnen ook lesmodules volgen over deze onderwerpen. Patiënten kunnen met het programma informatie uitwisselen met hun arts of longverpleegkundige op een moment dat hen het beste uitkomt.

Telemonitoring hartpatiënten

De afgelopen maanden zijn ook al zo’n 40 hartpatiënten van het Diakonessenhuis op het Empower-platform aangesloten. Het wordt vooralsnog alleen ingezet bij patiënten met chronisch hartfalen.

Net zoals SanaCoach-COPD past dit platform in de trend van verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis naar de thuissituatie. ‘Wij willen met SanaCoach-COPD nog betere zorg geven aan onze patiënten’, zo schrijft het Diakonessenhuis. ‘Thuis als het kan en alleen naar het ziekenhuis als het moet.’

Groeiende inzet e-health

Sananet levert ook MijnIBDCoach, voor digitale begeleiding van mensen met een chronische darmziekte. Tijdens een presentatie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis op de Openingsmanifestatie van de e-healthweek werd bekend dat al 16 ziekenhuizen de e-health toepassing inzetten voor ruim 2.500 patiënten.

In het eerstvolgende nummer van ICT&health, dat vanaf 19 februari verschijnt, vertelt inkoopdirecteur Olivier Gerrits van Zilveren Kruis over hoe de zorgverzekeraar samenwerkt met onder meer ziekenhuizen om zorg naar thuis te verplaatsen. In 2022 moet dit voor 10 procent van de door Zilveren Kruis verzekerde zorg gelden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?