Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Telezorg voor revaliderende hartpatiënten Haga

Het Haga Hartcentrum doet een proef met hartrevalidatie op afstand. De deelnemende patiënten die revalideren na een hartinfarct, hoeven niet meer naar het HagaZiekenhuis (Den Haag) moeten komen voor controle of bijsturing van het beweegadvies. Het doel van deze zorg-op-afstand is tijdwinst voor patiënten en zorgprofessionals en een continue begeleiding.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Met het tele-hartrevalidatieprogramma van HC@Home kan een patiënt op ieder gewenst moment zelfstandig werken aan het herstel na een hartinfarct,” aldus Christiaan van Meerveld. De bewegingsagoog en psychomotorisch therapeut initieerde de proef voor telezorg samen met cardioloog Samer Somi.

Sneller inzicht via Zorgplatform

Patiënten die de inspanningstest goed doorstaan, krijgen een smartphone met de app van HC@Home en een hartslagmeter die de sportactiviteiten en de hartslag registreert. Samer Somi: “Wij kunnen via ons Zorgplatform de gegevens bekijken en beoordelen. Zo zien we snel of iemand zijn beweegadvies haalt, of dat hij te veel of te weinig sport. Een patiënt hoeft dus niet meer zo vaak naar het ziekenhuis te komen. Ook niet voor advies of coaching. Dat geven we via een beveiligde mail of telefonisch.”

Dat het programma de patiënt veel vrijheid geeft, beaamt Kees Frugte. Na een hartinfarct focust hij zich nu op de revalidatie. Niet alleen zijn conditie, ook zijn vertrouwen is flink gegroeid: “Na mijn hartinfarct was de angst groot. Dankzij de goede begeleiding en het beweegprogramma heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Een groot voordeel van de tele-hartrevalidatie is dat ik zelf bepaal waar en wanneer ik train. Zo houd ik zelf de regie. Het programma is duidelijk en het motiveert mij enorm meer te bewegen en mijn conditie goed te houden.”

Veelbelovende resultaten

De afdelingen Fysiotherapie en Cardiologie van het Haga Hartcentrum zien toekomst in het programma: “Kees is een van de eerste patiënten die meedoet. Zijn conditie is behoorlijk verbeterd. Dat is niet alleen voor hem, maar ook voor ons heel mooi om te zien. Al met al zijn de eerste resultaten veelbelovend. Ook patiënten van andere ziekenhuizen informeren naar de mogelijkheden. We willen er zeker mee doorgaan.”

Het uitwisselingssysteem van de Reinier Haga Groep (HagaZiekenhuis, Reinier de Graaf en LangeLand is begin 2018 voor het eerst in een pilot ingezet, in samenwerking met platform-eigenaar ChipSoft en FocusCura. Met Zorgplatform hebben artsen binnen en buiten de ziekenhuizen direct, via één service inzage in elkaars Elektronische Patiënten Dossiers (EPD). De pilot bestond uit het uitwisselen van informatie tussen de EPD’s van de ziekenhuizen en het cVitals-thuismeet-systeem van FocusCura.

Integratie via Zorgplatform afgerond

De integratie tussen EPD en cVitals is inmiddels beschikbaar voor alle partijen die op Zorgplatform zijn aangesloten, vertelt FocusCura-oprichter Daan Dohmen in het komende nummer van ICT&health. Gebruikers kunnen daarmee thuismeten naadloos in hun zorgproces integreren als de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven.

Ook met Cardioportal, het EPD dat door Cardiologie Centra Nederland bij Hartwacht wordt gebruikt, is door FocusCura een koppeling gemaakt zodat de live data direct in het EPD van de cardiologen is te zien, bijvoorbeeld als er een video-consult is naar aanleiding van een meting.

De drie ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep zijn met het platform in de race voor meest innovatieve ICT-project van het jaar, een jaarlijkse wedstrijd van ICT-vakblad Computable. Afgelopen juli kwam het Groningse Martini Ziekenhuis ook met enkele projecten voor zorg-op-afstand voor hart- en COPD-patiënten.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen