Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Thuisarts.nl uitgebreid met behandelingen in ziekenhuis

Op de informatieve website Thuisarts.nl wordt informatie toegevoegd over medisch-specialistische aandoeningen die in het ziekenhuis worden behandeld. Daartoe zijn het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Patiëntenfederatie Nederland (PFN) een structurele samenwerking gestart. Op de website staat inmiddels informatie over 35 medisch-specialistische aandoeningen die in het ziekenhuis worden behandeld. Dat moeten er snel meer worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Thuisarts.nl wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe informatie (tekst, audio, video) en functies. Begin oktober werd bijvoorbeeld een nieuwe serie korte video’s toegevoegd over verschillende infectieziekten. Patiënten vertellen over hun ervaringen met een infectieziekte en deskundigen geven uitleg en advies over hoe een infectieziekte kan worden voorkomen.

Vorig jaar werd al besloten om Thuisarts.nl uit te breiden met medisch-specialistische informatie. In het kader van de nieuwe samenwerking worden voortaan in alle richtlijnen die specialisten met patiëntenorganisaties maken ook teksten voor Thuisarts.nl ontwikkeld. Dit moet leiden tot begrijpelijke en onafhankelijke informatie, zodat de patiënt beter voorbereid bij de specialist komt. Dat is op 29 oktober 2019 bekrachtigd met een handtekening door de drie partijen.

Begrijpelijke, onafhankelijke informatie

Thuisarts.nl was afgelopen september opnieuw een van de 12 genomineerden voor de verkiezing ‘Website van het Jaar 2019’, in de categorie gezondheid. Zowel in 2016 als in 2018 werd Thuisarts.nl al uitgeroepen tot populairste website.

Thuisarts.nl best bezocht

Met vier miljoen bezoekers per maand is Thuisarts.nl naar eigen zeggen de best bezochte website met onafhankelijke en betrouwbare gezondheidsinformatie. De informatie op Thuisarts.nl is gebaseerd op de bestaande wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen, medisch specialisten en de GGZ. Mensen die iets willen weten over hun gezondheid willen betrouwbare informatie in begrijpelijke taal.

De informatie is bedoeld om mensen te informeren over de aandoening en de behandelopties. Daarmee kunnen mensen hun situatie beter begrijpen, zich voorbereiden en samen beslissen met hun zorgverlener. Door de samenwerking met de medisch specialisten en patiëntenorganisaties wordt Thuisarts.nl een steeds completere informatiebron voor mensen met vragen. Bovendien is de voorlichting in de hele lijn, van thuis tot ziekenhuis, op elkaar afgestemd en op één website te vinden, zo stelt de NHG.

Samen beslissen

Voor samen beslissen – onderdeel van de ambitie van overheid en zorgsector voor meer eigen regie van patiënten – is het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn. Ook artsen willen de garantie dat de informatie op internet betrouwbaar is. Daarom is Thuisarts.nl ook bedoeld als ondersteuning van de voorlichting door artsen.

Bijna alle huisartsen maken in de praktijk al langere tijd gebruik van Thuisarts.nl. Door de uitbreiding met informatie over aandoeningen en behandelingen in het ziekenhuis, kunnen ook medisch specialisten steeds meer de website gaan verwijzen. In de Transparantiemonitor geven ook medisch specialisten aan dat een consult vaak beter verloopt als mensen vooraf op de hoogte zijn van de informatie op de website.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen