Search
Close this search box.
Search

Thuismeten bij hartfalen in Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis is de volgende zorginstelling die patiënten met hartfalen de mogelijkheid bieden het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken door middel van thuismetingen. Vooralsnog start het ziekenhuis met een kleine groep patiënten. Zij gaan zelf, thuis, regelmatig bloeddruk, hartslag, gewicht en eventuele klachten meten en invoeren in een smartphone app. De meetresultaten worden in het ziekenhuis door een verpleegkundig specialist gemonitord.

Patiënten met hartfalen moeten doorgaans regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Dat zijn uiteraard momentopnames. Een patiënt die tussentijds klachten krijgt zal zelf contact moeten opnemen met de poli zodat, indien nodig, actie ondernomen kan worden. Thuismeten biedt diverse voordelen. Ten eerste zorgt het voor veel meer controlemomenten waardoor zowel de patiënt als de behandelaars meer grip krijgen op de aandoening.

Voordelen thuismeten app

Een ander belangrijk voordeel is het beperken van het aantal fysieke controleafspraken in het ziekenhuis. De metingen die de patiënt thuis zelf uitvoert – bloeddruk, hartslag, gewicht en eventuele klachten – worden via de thuismeten app rechtstreeks doorgestuurd naar een verpleegkundig specialist. Daarnaast vult de patiënt via de app ook regelmatig een vragenlijst in over hoe hij of zij zich voelt, of er klachten, zoals kortademigheid of benauwdheid spelen en over het naleven van een gezonde levensstijl.

Bij afwijkende waarden neemt de verpleegkundige van het Deventer Ziekenhuis telefonisch contact op met de patiënt om samen te kijk wat er moet gebeuren. Zo nodig overlegt de verpleegkundig specialist met de cardioloog. Patiënten die met de thuismeten app aan de slag gaan krijgen vooraf uitgebreide informatie over hoe thuismeten in de praktijk werkt. Het Deventer Ziekenhuis heeft voor deze monitoring oplossing gekozen voor de app van Luscii.

Uitbreiding digitale zorg (op afstand)

In eerste instantie wordt gestart met een relatief kleine groep van 20 patiënten die kampen met hartfalen. Met die start wil het ziekenhuis voldoende ervaring opdoen met het op afstand monitoren van deze aandoening. Wanneer de eerste fase met de beperkte groep patiënten goed verloopt, is het de bedoeling dat meer patiënten op deze wijze gemonitord gaan worden. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen worden door de cardioloog, verpleegkundige of verpleegkundig specialist aangemeld.

Eerder dit jaar besloot het Deventer Ziekenhuis, na een succesvolle pilot, om de communicatie-app BeterDichtbij op alle afdelingen in te gaan zetten. De start met thuismeten voor patiënten met hartfalen is weer een volgende stap op weg naar meer digitale, passende, zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?