Search
Close this search box.
Search

Door de inzet van telemonitoring geven Jeroen Bosch Huisartsen en Jeroen Bosch Ziekenhuis hun samenwerking een impuls en verbetert de patiëntenzorg.

Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt

Sinds begin deze maand werken Jeroen Bosch Huisartsen (JBH) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) samen voor de thuismonitoring van patiënten met astma, COPD en hypertensie. Alle huisartsenpraktijken die onder JBH vallen, kunnen patiënten aanmelden voor thuismonitoring met de Thuismeten-app van Luscii. Hiermee zijn de organisaties koploper in Nederland op het gebied van thuismonitoren en hybride zorgverlening.

Thuismonitoring is een van de belangrijkere innovaties in ons zorgsysteem van de afgelopen jaren. Explosief gegroeid tijdens de coronapandemie waardoor steeds meer zorginstellingen en patiëntgroepen de voordelen van thuismonitoring hebben ervaren. Het wordt inmiddels ook gezien als een belangrijke oplossing voor het verlichten van de druk op de huisartsenzorg.

Vertrouwen door samenwerken

De ervaring die het ziekenhuis al had met thuismonitoring, is de afgelopen tijd in verschillende pilots gedeeld met huisartsen. Sinds november zijn deze pilots omgezet in een officiële samenwerking die mooi aansluit bij het verhogen het gezondheidswelzijn en het vergroten van de eigen regie van mensen de regio Den Bosch. Ook sluit deze samenwerking aan bij de koers die vanuit het IZA wordt beschreven als het gaat om krapte op de arbeidsmarkt.

Samenwerken in het netwerk, het verhogen van zelfmanagement en het inzetten van digitale middelen zijn belangrijke pijlers die in het IZA staan. De basis voor deze samenwerking bestaat in Den Bosch al enige tijd. Door het thuismonitoren van COVID-patiënten tijdens de coronaperiode is de samenwerking tussen JBH en thuismonitoring van het JBZ intensiever geworden. Dat heeft vertrouwen gegeven in de samenwerking tussen JBH en JBZ.

Anders indelen werkzaamheden

Door thuismonitoring kunnen huisartsen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners hun dagelijkse werk anders inrichten en ruimte creëren voor andere zorg. Patiënten kunnen met thuismonitoring zelf hun meetgegevens invoeren. En alleen als deze gegevens afwijkend zijn, hoeft de huisartsenpraktijk actie te ondernemen. Voordat de huisarts wordt ingeschakeld, worden afwijkende meetgegevens bekeken door een verpleegkundige van het monitoringscentrum.

Zij beoordelen de gegevens en helpen patiënten om zoveel mogelijk zelf de regie over hun zorg te nemen en de juiste stappen in hun behandeling te zetten. Een extra bezoek aan de huisartsenpraktijk lijkt daarmee onnodig. Mochten de gemelde waardes wel vragen om een extra controle door een huisarts dan worden deze meldingen doorgezet en pakt de huisarts of de praktijkondersteuner deze signalen op.

Vliegende start Binnen twee weken na de start hebben al tien huisartsenpraktijken zich aangemeld voor dit initiatief. Het monitoringscentrum ontwikkelt zich de komende tijd verder tot een regionaal centrum waarin verpleegkundigen en praktijkondersteuners werken. Ook is het de bedoeling dat andere aandoeningen zoals diabetes en hartfalen via het nieuwe samenwerkingsverband worden behandeld.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
GIDH
Global Initiative on Digital Health (GIDH) officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Digitale proeftuin
Digitale proeftuin maakt wegwijs in nieuw UZI-stelsel
challenge
Digivaardig in de zorg komt weer met Digifit challenge
Veertien IZA-partners hebben Digizo.nu opgericht om te helpen bij het opschalen van bewezen zorginnovaties.
Digizo.nu helpt bewezen innovaties opschalen
Robotchirurgie
Robotchirurgie in de ruimte
authenticatie
Stapsgewijs leren in pilot ZORG-ID Smart
revalidatiezorg epd
Nieuw EPD voor de revalidatiezorg
Volg jij ons al?