Search
Close this search box.
Search

TNO, LUMC werken samen bij studie gezondere leefstijl als ‘medicijn’

TNO en het LUMC hebben een principeafspraak gemaakt om meer te gaan samenwerken op het gebied van ‘Leefstijl als medicijn’. De twee organisaties stellen in hun MoU (memorandum of Understanding) dat zij dit doen vanwege groeiend bewijs dat een aantal ziektes - zoals diabetes type2 of obesitas - en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen of zelfs genezen.

Het Leidse UMC en TNO (toegepaste onderzoek) willen samen optrekken bij het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op bovenstaand gebied. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij, zo stellen ze. Mensen met leefstijlziekten kunnen namelijk veel hinder van hun ziekte ervaren, onder andere vanwege dagelijks medicijngebruik en verminderde inzetbaarheid.

Hoge kosten leefstijlziekten

“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld,” aldus een voorbeeld van Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO. “Voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO.”
Professor Hanno Pijl van het LUMC stelt in zijn spreekkamer regelmatig de gevolgen van een slechte leefstijl te zien en zet zich in voor meer bekendheid hierover. “Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar móeten we dus iets aan doen.”

Decaan en lid Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn voor de samenwerking stelt in een gezamenlijke persverklaring dat hij blij is met de samenwerking met TNO (https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2017/1/tno-en-lumc-bundelen-krachten-rond-leefstijl-als-medicijn/). “Aanpassing van leefstijl speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Innovatie op dat gebied móet prioriteit zijn.”

Verbreding samenwerking

De samenwerking tussen TNO en LUMC zal in onderzoekprogramma’s en projecten verder vorm krijgen. Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Kom dan op 26 januari a.s.ook naar het Experience congres voor de zorg in het Beatrix Theater en claim hier een GRATIS TICKET voor u en uw collega’s.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?