Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
24 januari 2017
Artikel delen

TNO, LUMC werken samen bij studie gezondere leefstijl als ‘medicijn’

TNO en het LUMC hebben een principeafspraak gemaakt om meer te gaan samenwerken op het gebied van ‘Leefstijl als medicijn’. De twee organisaties stellen in hun MoU (memorandum of Understanding) dat zij dit doen vanwege groeiend bewijs dat een aantal ziektes – zoals diabetes type2 of obesitas – en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen of zelfs genezen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Leidse UMC en TNO (toegepaste onderzoek) willen samen optrekken bij het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op bovenstaand gebied. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij, zo stellen ze. Mensen met leefstijlziekten kunnen namelijk veel hinder van hun ziekte ervaren, onder andere vanwege dagelijks medicijngebruik en verminderde inzetbaarheid.

Hoge kosten leefstijlziekten

“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld,” aldus een voorbeeld van Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO. “Voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO.”
Professor Hanno Pijl van het LUMC stelt in zijn spreekkamer regelmatig de gevolgen van een slechte leefstijl te zien en zet zich in voor meer bekendheid hierover. “Wij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar móeten we dus iets aan doen.”

Decaan en lid Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn voor de samenwerking stelt in een gezamenlijke persverklaring dat hij blij is met de samenwerking met TNO (https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2017/1/tno-en-lumc-bundelen-krachten-rond-leefstijl-als-medicijn/). “Aanpassing van leefstijl speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Innovatie op dat gebied móet prioriteit zijn.”

Verbreding samenwerking

De samenwerking tussen TNO en LUMC zal in onderzoekprogramma’s en projecten verder vorm krijgen. Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Kom dan op 26 januari a.s.ook naar het Experience congres voor de zorg in het Beatrix Theater en claim hier een GRATIS TICKET voor u en uw collega’s.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen