Search
Close this search box.
Search

TolkentelefoonApp doorbreekt barrières en verbetert zorg voor anderstaligen

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland lanceert de TolkentelefoonApp, speciaal voor de zorg. De app doorbreekt taalbarrières door het mogelijk te maken professionele tolken op elk moment in te zetten. Zorgverleners krijgen zo een beter inzicht in de zorgvraag, terwijl patiënten beter begrijpen welke behandeling zij krijgen. De app moet zo de kwaliteit van de zorg voor anderstaligen verbeteren.

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland signaleerde een behoefte aan het verbeteren van communicatie tussen patiënten en zorgverleners. Om deze behoefte te bevredigen ontwikkelde de organisatie de TolkentelefoonApp, een app waarmee een zorgverlener snel en eenvoudig een professionele tolk kan inschakelen. De app overbrugt hiermee taalbarrières en streeft ernaar de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Taalbarrières problematisch voor zorgverlener en patiënt

Het bieden van de juiste zorg is lastig wanneer er een taalbarrière is. Momenteel moeten anderstalige patiënten vaak vertrouwen op de vertaalkunsten van familie, vrienden of in enkele gevallen een professionele tolk. Dit is echter niet altijd een mogelijkheid: soms is er niemand in de directe kring van de patiënt in de mogelijkheid te vertalen. En sommige onderwerpen zijn simpelweg taboe of te complex om te bespreken met een derde partij in de kamer.

Het afstemmen van de juiste zorg wordt op die momenten voor zowel zorgverlener als patiënt problematisch. Zo is het voor de zorgverlener lastiger een juiste diagnose en zorgvraag vast te stellen. Patiënten, aan de andere kant, lopen het risico niet te begrijpen hoe de behandeling eruit ziet. Zo kan de taalbarrière zorgen voor extra zorgverbruik.

Altijd beschikbaar

De TolkentelefoonApp is te downloaden op zowel een smartphone als tablet. Na het downloaden is het mogelijk om binnen 60 seconden de juist tolk voor elke gewenste taal aan de lijn te krijgen. Deze tolken zijn 24 uur, zeven dagen per week bereikbaar. Dit maakt het voor patiënten en zorgverleners makkelijk snel en eenvoudig een tolk in te schakelen. Dit verbetert de mogelijkheid tot communicatie tussen patiënt en zorgverlener.

De TolkentelefoonApp heeft geen  bijkomende kosten en is beschikbaar voor alle zorgverleners in Nederland.

###Talkentelefoonapp###

Gebruik tolk vergemakkelijken

Uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt dat niet altijd een tolk ingezet wordt wanneer dit nodig is. Volgens zorgverleners is bij 16 procent van alle anderstaligen patiënten de inzet van een professionele tolk noodzakelijk, terwijl dit maar bij 5 procent van de gevallen gebeurt. Het is immers niet altijd mogelijk een professionele tolk in een praktijk te hebben. De TolkentelefoonApp overbrugt deze barrière en geeft zorgverleners een tolk in hun achterzak.

De laagdrempeligheid van de app maakt het voor alle partijen makkelijker om de communicatie, en hiermee de zorgkwaliteit, te verbeteren.  De app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?