Toshiba wil healthcare unit overdragen aan Canon

do 10 maart 2016 - 12:19
tochiba-medical
Technologie
Nieuws

Toshiba heeft de exclusieve onderhandelingsrechten met betrekking tot de overname van dienst healthcare-divisie toegekend aan Canon. Volgens Bloomberg zou het bod van Canon die van andere gegadigden ruimschoots overtreffen.

Naar verluidt zou er meer dan 700 miljard yen, omgerekend ongeveer 6,2 miljard dollar, moeten worden neergeteld om het bod van Canon te overtreffen.

Reuters schreef eerder al dat naast Canon de private equity-partijen Permira en KKR interesse zouden hebben. Permira werkt samen met Konica Minolta terwijl KKR een bod zou willen uitbrengen met het Japanse conglomeraat Mitsui.

Toshiba bevindt zich momenteel in een herstructureringsfase als gevolg van een boekhoudschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. Als gevolg hiervan vertrok CEO Hisao Tanaka, gingen er duizenden banen verloren en liepen de verliezen op. Volgens Bloomberg zette de healthcare-divisie van het bedrijf in de 12 maanden tot maart 2015 een kleine 410 miljard yen om bij een operationeel resultaat van 23,9 miljard yen.

Twee jaar geleden maakte Toshiba nog bekend flink te gaan investeren in zijn medische tak om de omzet in 2018 te tillen naar een biljoen yen. Daarbij sprak Tanake destijds ook over mogelijke overnames, al werden daar geen namen bij genoemd.

Concurreren met Philips

Canon probeert op zijn beurt nieuwe gebieden te verkennen om zijn productportfolio, bestaande uit onder meer printers, faxen, maar ook medische apparatuur, te verbreden. Met de overname van de healthcare-divisie van Toshiba zou Canon bijvoorbeeld in het bezit komen van apparatuur zoals CT-scanners en MRI-machines. Mocht de overname doorgang vinden, dan zal Canon gaan concurreren met onder meer General Electric, Philips en Siemens.