Toyota investeert in Kunstmatige Intelligentie - Nieuwsoverzicht van 6 november

10 november 2015
HSR_naast_bed
ICT
Nieuws

Verder in het overzicht: Erasmus wast bedden met robots - eerste afbeeldingen 'definitieve 3D-mens' getoond. Deel dit met #eHealth en #icthealth

Toyota steekt $ 1 miljard in project Kunstmatige Intelligentie in Silicon Valley

Tokyo - Automaker Toyota investeert de komende jaren 1 miljard dollar in een onderzoeksbedrijf in Silicon Valley: het Toyota Research Instituut (TRI). TRI gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en robottechnologie. In eerste instantie doet Toyota dit om in de pas te blijven met andere autofabrikanten die allemaal druk bezig zijn met zelfrijdende auto's. Maar Toyota wil de technologie ook toepassen op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld ouderenzorg. TRI wordt geleid door CEO dr. Gill Pratt, die eerder bij DARPA werkte als programmamanager.  Eerder liet Toyota al verschillende robots zien, die samen de Partner Family vormen. Deze robots kunnen (ouderen) helpen in huis, of met lopen of dienen als gezelschap. Japan is een van de meest vergrijsde landen van de wereld en veel Japanse bedrijven proberen oplossingen te bedenken voor die problematiek.

Erasmus wast bedden met robots

We blijven nog even bij de robots: vanaf 17 november wast Erasmus MC de bedden volledig automatisch met robots. Hiervoor heeft het ziekenhuis (samen met IMS Innovations) een systeem ontwikkeld dat een schoner bed en matras oplevert, maar liefst 95 tot 99% van de micro-organismen wordt tijdens de wasbeurt verwijderd. Vanwege de opkomst van multiresistente ziekenhuisbacteriën is dit van belang voor de patiëntveiligheid.  De machine die nu in het Erasmus MC staat, is de eerste versie. Het plan is om de techniek door te ontwikkelen, zodat de wasstraat in de toekomst ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld rolstoelen of infuuspalen. 

Eerste afbeeldingen van 'definitieve 3D-mens' getoond

Vandaag toont een samenwerking tussen de Universiteit en de Kunstacademie van Glasgow de eerste afbeeldingen van de 3D Definitive Human. Aanleiding hiervoor is dat de samenwerking nu wordt uitgebreid met de Royal College of Surgeons of Edinburgh (RCSEd). Het doel is om het model nog realistischer te maken. Hiervoor gebruikt het team onder andere precieze scans van ter beschikking gestelde lichamen. Het zeer realistische model zal helpen bij het medisch onderwijs. Het model is interactief en in real-time, waardoor het gebruikt kan worden om te oefenen en operaties te plannen. Het skelet is nu compleet en in de komende twee jaar werkt het team aan het bewegingsapparaat, de ingewanden en de anatomische systemen.