Trauma-app helpt ambulancepersoneel met keuze beste ziekenhuis

6 september 2017
Nieuws

Ambulancepersoneel in de regio Utrecht kan voortaan met behulp van een app beter inschatten hoe ernstig een verwonding is en wat het beste ziekenhuis is voor de behandeling. Dat melden diverse media. De Trauma Triage App (TTapp) is bedacht door traumachirurg Mark van Heijl, werkzaam in het Utrecht Medische Centrum (UMC).

Patiënten met ernstige verwondingen moeten naar gespecialiseerde traumacentra om de kans op overleven te vergroten en de kans op levenslange handicaps te verkleinen. In Nederland zijn 11 ziekenhuizen gespecialiseerd in ernstige trauma ‘s. Zij beschikken over faciliteiten om 24/7 specialistisch en intensive zorg te bieden aan ernstig gewonde patiënten.

Volgens het UMC Utrecht belandt echter een op de drie zwaargewonden die met een ambulance worden vervoerd, niet in het juiste ziekenhuis met de benodigde kennis of apparatuur. De nieuwe app kan dat aantal terugbrengen tot één op de tien, claimt het UMC.

RAVU primeur met app

De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) heeft de primeur met de app, die in nauwe samenwerking tussen UMC en RAVU is ontwikkeld. De software waarop de app draait, maakt gebruik van data analytics en kansberekeningsalgoritmen, vertelt Mark van Heijl. In de app beantwoordt de ambulance verpleegkundige een aantal vragen. De antwoorden leiden naar een advies met het type ziekenhuis waar de patiënt het best naar toe kan worden gebracht.

Het kan volgens Van Heijl op straat heel lastig zijn om zonder de hulpmiddelen van het ziekenhuis om de situatie van de patiënt in te schatten. De TTapp geeft volgens de bedenker bij meer dan 90 procent van de ernstig gewonde patiënten het juiste advies. Bijvoorbeeld dat iemand naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht moet worden, of naar een 'ziekenhuis naar eigen keuze' in de regio. De app hoeft niet te 'zien' of het druk is op de spoedeisende hulp van het gekozen ziekenhuis, want volgens Van Heijl wordt er altijd plaats gemaakt voor een ernstig gewonde patiënt.

Invoering in Noord-Brabant begin 2018

Per 1 januari 2018 wordt de TTApp ook ingevoerd in Noord-Brabant. Van Heijl tegenover de NOS: "Dat is een veel grotere regio met langere reistijden, dus het wordt spannend of het daar ook gaat werken. Inmiddels hebben we ook contacten in Rotterdam, Amsterdam, Limburg, waar het in de loop van volgend jaar ook van start zal gaan." Ook vanuit het buitenland zou er al belangstelling zijn voor de trauma-app.