Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
30 januari 2020
Artikel delen

Treant introduceert app voor veiliger toedienen medicatie

Bij Treant Zorggroep is een nieuwe slimme app in gebruik genomen waarmee de kans op vergissingen bij het toedienen van medicijnen aan ouderen minimaal wordt. De MediCheck app registreert de controle, het uitzetten en toedienen van medicijnen. De app is geïnstalleerd op de tablets van het zorgpersoneel die zo in één oogopslag kunnen zien of alle bewoners de juiste medicatie ontvangen hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In de loop van dit jaar (2020) zal Treant de Medicheck app gaan uitrollen bij alle zeventien locaties voor wonen en zorg. Ook alle wijkverpleegkundigen, die zorg en medicatie bij patiënten thuis leveren en toedienen, gaan met de app aan de slag. Doordat van elke patiënt een profielfoto in de app aanwezig is, wordt de controle of de betreffende medicijnen voor de juiste patiënt zijn een stuk makkelijker en zekerder.

Efficiënt en veilig medicatie toedienen

“Slimme, efficiënte maar vooral veilige ouderenzorg, daar gaan wij voor. ICT-toepassingen zoals het elektronisch toedienregistratiesysteem van MediCheck helpen hierbij”, aldus Kees Veling, directeur care van Treant Zorggroep.

Verpleegkundigen zijn inmiddels overtuigd van de voordelen die de medicijnregistratie-app biedt. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar ook voor de patiënten die nu op een eenvoudige manier zelf kunnen controleren of ze de juiste medicijnen ontvangen en ingenomen hebben.

Met het systeem van MediCheck kunnen zorgprofessionals van Treant tevens digitaal informatie uitwisselen over medicatie met apotheken, andere zorgorganisaties en zorgprofessionals. De app is ook al in gebruik bij andere zorginstellingen en apotheken.

Dubbele controle

“Samen zetten we de benodigde medicijnen klaar. Eerst scan ik de barcode en krijg ik op de tablet de bevestiging dat dit het juiste medicijn is. Vervolgens controleert de bewoner of naaste het merk, de hoeveelheid en de datum. Tot slot zet de bewoner of naaste een digitale handtekening voor akkoord. ‘Door medicijnen zelf te controleren hebben bewoners nu nog meer regie over hun medicijninname”, zegt Thea Pool, leerling verpleegkundige bij het woonwijkcentrum Holdert in Emmen.

Bijkomend voordeel is dat met de app ook foto’s van bijvoorbeeld risicovolle medicatie genomen kunnen worden om ter controle met een collega verpleegkundige te delen. “Je hoeft niet meer op zoek naar een collega die medicatie komt controleren. Dit levert ons waardevolle tijd op die we kunnen besteden aan bewoners”.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen