Search
Close this search box.
Search

Treant introduceert app voor veiliger toedienen medicatie

Bij Treant Zorggroep is een nieuwe slimme app in gebruik genomen waarmee de kans op vergissingen bij het toedienen van medicijnen aan ouderen minimaal wordt. De MediCheck app registreert de controle, het uitzetten en toedienen van medicijnen. De app is geïnstalleerd op de tablets van het zorgpersoneel die zo in één oogopslag kunnen zien of alle bewoners de juiste medicatie ontvangen hebben.

In de loop van dit jaar (2020) zal Treant de Medicheck app gaan uitrollen bij alle zeventien locaties voor wonen en zorg. Ook alle wijkverpleegkundigen, die zorg en medicatie bij patiënten thuis leveren en toedienen, gaan met de app aan de slag. Doordat van elke patiënt een profielfoto in de app aanwezig is, wordt de controle of de betreffende medicijnen voor de juiste patiënt zijn een stuk makkelijker en zekerder.

Efficiënt en veilig medicatie toedienen

“Slimme, efficiënte maar vooral veilige ouderenzorg, daar gaan wij voor. ICT-toepassingen zoals het elektronisch toedienregistratiesysteem van MediCheck helpen hierbij”, aldus Kees Veling, directeur care van Treant Zorggroep.

Verpleegkundigen zijn inmiddels overtuigd van de voordelen die de medicijnregistratie-app biedt. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar ook voor de patiënten die nu op een eenvoudige manier zelf kunnen controleren of ze de juiste medicijnen ontvangen en ingenomen hebben.

Met het systeem van MediCheck kunnen zorgprofessionals van Treant tevens digitaal informatie uitwisselen over medicatie met apotheken, andere zorgorganisaties en zorgprofessionals. De app is ook al in gebruik bij andere zorginstellingen en apotheken.

Dubbele controle

“Samen zetten we de benodigde medicijnen klaar. Eerst scan ik de barcode en krijg ik op de tablet de bevestiging dat dit het juiste medicijn is. Vervolgens controleert de bewoner of naaste het merk, de hoeveelheid en de datum. Tot slot zet de bewoner of naaste een digitale handtekening voor akkoord. ‘Door medicijnen zelf te controleren hebben bewoners nu nog meer regie over hun medicijninname”, zegt Thea Pool, leerling verpleegkundige bij het woonwijkcentrum Holdert in Emmen.

Bijkomend voordeel is dat met de app ook foto’s van bijvoorbeeld risicovolle medicatie genomen kunnen worden om ter controle met een collega verpleegkundige te delen. “Je hoeft niet meer op zoek naar een collega die medicatie komt controleren. Dit levert ons waardevolle tijd op die we kunnen besteden aan bewoners”.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?