Trimbos gaat app ontwikkelen die ondersteunt bij stoppen met drinken

5 september 2017
Nieuws

Het Trimbos-instituut wil een app gaan ontwikkelen om mensen te ondersteunen die zelfstandig willen minderen of stoppen met het drinken van alcohol. De organisatie vindt het belangrijk om potentiële gebruikers mee te nemen in het ontwikkeltraject en wil daarom de plannen voor de toepassing voorleggen aan volwassenen die willen meedenken over de invulling.

De eerste fase van de samenwerking met potentiële gebruikers is een bijeenkomst donderdag 7 september in Utrecht. Daarvoor zoekt het Trimbos 30-plussers die regelmatig apps gebruiken en die wel eens denken over minder drinken of stoppen met drinken, waarbij men zelfstandig en anoniem een app als ondersteuning wil gebruiken.  Verder mikt het Trimbos voor de bijeenkomst op volwassenen die al een keer zijn geminderd of gestopt met hulp van een app, internet programma of zelfhulpboek.

Meer apps tegen verslaving

Het Trimbos heeft de afgelopen jaren meer apps ontwikkeld die zijn gericht op het tegengaan of afkomen van een verslaving. Zo lanceerde het instituut in april 2016 de Stopstone-app met het doel jongeren, die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, te ondersteunen bij hun stoppoging. Dit jaar zou een vernieuwd versie geïntroduceerd worden. Het online traject MijnKoers biedt trainingen die ex-kankerpatiënten moeten helpen bij het stoppen van roken of het nuttigen van alcohol via een persoonlijk stopplan.

Verder werd de Red Alert app in september 2016 gelanceerd. Het doel van deze app is niet zozeer het tegengaan van een verslaving, maar het waarschuwen van gebruikers van uitgaansdrugs voor pillen die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen. Het Trimbos-instituut bepaalt welke pillen dat zijn op basis van wetenschappelijke informatie.