Trimbos Instituut lanceert dit jaar nieuwe versie Stopstone-app

zo 19 maart 2017 - 12:30
Nieuws

Sinds de lancering in de appstores op 8 april 2016 is de Stopstone app ruim 3700 keer gedownload. Dat meldt het Trimbos Instituut, dat Stopstone ontwikkelde met het doel jongeren, die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, te ondersteunen bij hun stoppoging. Nog dit jaar zal een nieuwe versie van de app worden gelanceerd.

De doelgroep van Stopstone betreft jongeren tussen de 14 en 24 jaar die roken en van plan zijn om binnen een maand te stoppen. De jonge stopper kan in Stopstone aangeven wat hem motiveert, en kan Stopstone vervolgens gebruiken om die motivatie levend te houden. Daarnaast biedt de app tips en hulp op moeilijke momenten, opbeurende feedback bij terugval, en aanvullende informatie.

De app is gratis beschikbaar in iTunes en de Google Play store. Momenteel werkt het Trimbos Instituut aan een verbetering en uitbreiding van de Stopstone-app. Er worden nieuwe functionaliteiten aan de app toegevoegd. De nieuwe versie van Stopstone zal nog dit jaar verschijnen.

‘Jongeren reageren sterker op beloning’

De meeste rokers beginnen met roken in de adolescentie. Of deze vroege start effect heeft op de hersenontwikkeling van jongeren bracht het Trimbos instituut middels een literatuuronderzoek in kaart.
Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat de hersenen van jongeren gevoeliger zijn voor de belonende effecten van nicotine in vergelijking met de hersenen van volwassenen. Belonende prikkels spelen een belangrijke rol bij het doorgaan met roken en de ontwikkeling van nicotineafhankelijkheid.

Jongeren reageren doorgaans sterker op beloning dan volwassenen doordat het beloningscentrum van de hersenen bij hen een meer dominante rol speelt. Wanneer de eerste sigaret op een jongere leeftijd is gerookt, dan is er ook vaker sprake van een plezierige eerste ervaring met nicotine. Beginnen met roken in de adolescentie vergroot mede daarom de kans op het ontwikkelen van nicotineafhankelijkheid in vergelijking met beginnen met roken in de volwassenheid.

20.000 doden door roken per jaar

Volgens het Trimbos Instituut  overlijden jaarlijks ongeveer 20.000 rokers aan de gevolgen van roken. Veel rokers hebben meerdere pogingen nodig om van het roken af te komen, zegt de organisatie. Cijfers laten zien dat 90 procent van de gestopte rokers een jaar na het stoppen weer opnieuw is begonnen.