Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Trimbos komt met onderzoek naar online trainingen tegen depressie

Het Trimbos-instituut zoekt huisartsen en POH’s-GGZ om deel te nemen aan een project met betrekking tot de inzet van online trainingen voor slaapproblemen, stress en piekeren in de huisartsenpraktijk. POH’s-GGZ bieden deze trainingen met enige begeleiding aan patiënten aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het instituut wil dat huisartsen en POH’s-GGZ meedenken over opzet en invulling van die begeleiding.
Om op een laagdrempelige manier met veel voorkomende  klachten zoals depressie (en gerelateerde problematiek zoals slaapproblemen en stress) aan de slag te gaan, zijn online trainingen op snelbeterinjevel.nl ontwikkeld. Deze trainingen voor slaap-, stress- en piekerklachten worden nu ook aangeboden in het kader van de campagne ‘Omgaan met depressie’ van het ministerie van VWS.

Begeleiding werkt beter

Mensen die lijden aan depressies en gerelateerde problematiek, kunnen online trainingen zelf (laagdrempelig) achter de computer volgen. Bekend is volgens het Trimbos echter dat het geven van begeleiding bij een training beter werkt: als stok achter de deur en als mogelijkheid om vragen te kunnen stellen.

In het onderzoeksproject is het de bedoeling dat praktijkondersteuners GGZ in huisartsenpraktijken dergelijke begeleiding gaan bieden. Doel van het onderzoek is om een plan te maken voor de inzet van de trainingen, met handvatten voor de begeleiding.

Daarna wordt bekeken het plan in de praktijk goed werkt, waarbij alle stakeholders (patiënten, huisartsen en POH’s-GGZ)  naar hun ervaringen gevraagd wordt. In het project is er bovendien speciale aandacht voor het bereiken van patiënten met een lagere opleiding.

Meedenken

De voor het project gevraagde huisartsen en POH’s-GGZ dienen mee te denken over:

•    De opzet van een (te ontwikkelen) monitoringssysteem bij de online trainingen, of
•    Het plan voor de inzet van de online trainingen in de huisartsenpraktijk, of
•    Het bereiken van patiënten met een lagere opleiding

 

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen