Search
Close this search box.
Search

Trimbos komt met onderzoek naar online trainingen tegen depressie

Het Trimbos-instituut zoekt huisartsen en POH’s-GGZ om deel te nemen aan een project met betrekking tot de inzet van online trainingen voor slaapproblemen, stress en piekeren in de huisartsenpraktijk. POH’s-GGZ bieden deze trainingen met enige begeleiding aan patiënten aan.

Het instituut wil dat huisartsen en POH’s-GGZ meedenken over opzet en invulling van die begeleiding.
Om op een laagdrempelige manier met veel voorkomende  klachten zoals depressie (en gerelateerde problematiek zoals slaapproblemen en stress) aan de slag te gaan, zijn online trainingen op snelbeterinjevel.nl ontwikkeld. Deze trainingen voor slaap-, stress- en piekerklachten worden nu ook aangeboden in het kader van de campagne ‘Omgaan met depressie’ van het ministerie van VWS.

Begeleiding werkt beter

Mensen die lijden aan depressies en gerelateerde problematiek, kunnen online trainingen zelf (laagdrempelig) achter de computer volgen. Bekend is volgens het Trimbos echter dat het geven van begeleiding bij een training beter werkt: als stok achter de deur en als mogelijkheid om vragen te kunnen stellen.

In het onderzoeksproject is het de bedoeling dat praktijkondersteuners GGZ in huisartsenpraktijken dergelijke begeleiding gaan bieden. Doel van het onderzoek is om een plan te maken voor de inzet van de trainingen, met handvatten voor de begeleiding.

Daarna wordt bekeken het plan in de praktijk goed werkt, waarbij alle stakeholders (patiënten, huisartsen en POH’s-GGZ)  naar hun ervaringen gevraagd wordt. In het project is er bovendien speciale aandacht voor het bereiken van patiënten met een lagere opleiding.

Meedenken

De voor het project gevraagde huisartsen en POH’s-GGZ dienen mee te denken over:

•    De opzet van een (te ontwikkelen) monitoringssysteem bij de online trainingen, of
•    Het plan voor de inzet van de online trainingen in de huisartsenpraktijk, of
•    Het bereiken van patiënten met een lagere opleiding

 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?