Search
Close this search box.
Search

Trimbos stopt noodgedwongen met de WellMom app

De digitalisering en het gebruik van e-health toepassingen in de gezondheidszorg schrijdt onverminderd voort. Toch gebeurt het ook wel eens dat en succesvolle tool of oplossing sneuvelt. De WellMom app, voor de ondersteuning van vrouwen die na een zwangerschap met mentale klachten kampen, is een voorbeeld daarvan. Ondanks dat de app een succes gebleken is, en ook nog altijd veel gebruikt wordt, heeft het Trimbos instituut toch besloten met de app te stoppen.

Tijdens of na de zwangerschap kampen veel vrouwen met mentale klachten. Om hen daarbij te ondersteunen, met als doel het versterken van de mentale gezondheid, ontwikkelde het Trimbos instituut enkele jaren geleden een speciale app, WellMom. Sindsdien is de app al door vele duizenden zwangeren gebruikt. Alleen dit jaar hebben nog mer dan 500 vrouwen een nieuw account aangemaakt.

WellMom app gaat offline

Helaas heeft het Trimbos instituut deze maand het besluit moeten nemen om met de WellMom app te stoppen. Niet omdat het succes uitblijft, of terugloopt, maar vanwege een gebrek aan middelen. Daardoor kan de inmiddels verouderde app niet meer doorontwikkeld en vernieuwd worden. “WellMom is technisch verouderd en moet herbouwd worden. Trimbos-instituut heeft hier nu niet de middelen voor. We blijven het belangrijk vinden dat er een aanbod is van interventies voor aanstaande en pas bevallen moeders”, zo stelt het Trimbos instituut in het persbericht op het site.

In Nederland kampen naar schatting meer dan 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap met een depressie. In de meeste gevallen betreft het een zogenoemde postpartum depressie bij nieuwe moeders. Echter, een nog groter deel van de vrouwen heeft, een op de vijf, heeft last van angst of depressieve klachten. Helaas zijn er maar weinig hulpmiddelen – of interventies – beschikbaar om (aanstaande) moeders te leren omgaan met deze klachten en gevoelens of erger te voorkomen.

Daarmee is het belang van een e-health tool zoals de WellMom app overduidelijk aangetoond. Het is daarom extra pijnlijk dat een gebrek aan middelen nu er toe leidt dat het Trimbos de app offline moet halen. Het instituut zegt wel uit te kijken nar kansen en mogelijkheden om de app in de toekomst te laten terugkeren. Daarvoor is het dus noodzakelijk dat de app opnieuw gebouwd en geactualiseerd wordt.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Volg jij ons al?