Search
Close this search box.
Search

Tweede fase Citrienfonds: implementeren en opschalen

Het ministerie van VWS heeft afgelopen week de officiële aftrap gegeven voor het vervolg op het Citrienfonds. De vier programma’s van het Citrienfonds kunnen de komende vier jaar door gaan met het implementeren van resultaten die de afgelopen vier jaar zijn bereikt. Hiervoor werkt de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) met meer dan 70 partijen samen.

Vorig jaar november kwam al naar buiten dat de UMC’s de komende jaren samen met andere zorgpartijen een vervolg geven aan het in 2014 ingestelde Citrienfonds. Zij gebruiken hiervoor de 20 miljoen euro die in het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022 beschikbaar is gesteld door VWS. Kerndoel is het leveren van de juiste zorg, met de juiste informatie op de juiste plek.

Innovatieve e-health

Het Citrienfonds is een initiatief van de NFU en is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Vier jaar Citrienfonds (2014-2018) heeft volgens de NFU veel duurzame en breed inzetbare oplossingen opgeleverd. Voorbeelden zijn zorg op maat dichtbij huis, eenduidig vastleggen van zorginformatie, terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde, innovatieve e-health vormen en kwaliteitsinformatie om de zorg te verbeteren

De komende vier jaar (2019-2022) staan vier programma’s centraal die als doel hebben de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden, waaronder op het gebied van e-health. Helen Mertens, voorzitter van de Regiegroep van het Citrienfonds, benadrukt dat de Citrienfondsprogramma’s de komende jaren nog nadrukkelijker gaan samenwerken met patiënten en met stakeholders buiten de umc’s.

“We kunnen met z’n allen heel veel zaken bedenken, maar implementeren en opschalen vraagt om een goede samenwerking. Daar gaan we ons de komende vier jaar hard voor maken. Het is belangrijk dat we er niet alleen zijn voor de universitair medische centra, maar voor de hele Nederlandse zorg.”

De vier programma’s

De programma’s die de komende jaren door gaan zijn:

  • Registratie aan de Bron (hoe kun je zorginformatie in een keer goed vastleggen zodat je het op verschillende manieren kunt hergebruiken).
  • Regionale oncologienetwerken (op welke manier kun je de beste zorg voor patiënten met kanker organiseren),.
  • E-health (digitale toepassingen om de zorg makkelijker en toegankelijker te maken).
  • Doen of Laten? (niet-gepaste zorg terugdringen omdat de meerwaarde ontbreekt).

De visie van de NFU, waarin de nadruk ligt op het belang van evidence based e-health, vormt de basis voor het nieuwe Citrien e-health programma ‘Naar implementatie en opschaling’. Een ander belangrijk onderdeel van Citrien e-health-2 is de ondersteuning en adoptie van projecten afkomstig van buiten de UMC’s. Het Citrien e-health-2 programma selecteert bewezen en doelmatige e-health toepassingen die op grote schaal kunnen bijdragen aan de transformatie van de zorg.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Tim Postema_720x400_72Dpi
De waarde van positieve databeschikbaarheid
Volg jij ons al?