Search
Close this search box.
Search

Tweede Kamer stemt unaniem vóór Wegiz 

Op dinsdag 27 september 2022 heeft de Tweede Kamer unaniem vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling (Wegiz) gestemd. In de Wegiz staat dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners in een groot aantal gevallen digitaal móet verlopen. De zorg-ICT-markt wordt zo indirect grotendeels verplicht om te regelen dat data soepel intern, extern, nationaal en internationaal op digitale wijze kunnen worden uitgewisseld.

Ondanks de komst van de Europese regelgeving European Health Data Space (EDHS), meldde Kuipers al eerder in een brief aan de Tweede Kamer dat de wet Wegiz nodig bleef. Wel werd de behandeling op 13 april 2022 voor korte termijn uitgesteld om voor de behandeling van de Wegiz rustig te kunnen te bekijken of Wegiz wel in lijn was met EHDS. Eind mei 2022 waren er geen belemmeringen meer voor de behandeling van de Wegiz en op 14 september volgde een debat met minister Kuipers in de Tweede Kamer.

Meer digitale verbondenheid

En nu is de belofte dus ingelost, want op 27 september werd de Wegiz door de Tweede Kamer unaniem omarmt. VWS-minister Ernst Kuipers: ‘Met deze wet gaan we ervoor zorgen dat verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen. Op naar meer digitale verbondenheid in de zorg!’

Wegiz zal waarschijnlijk helpen om de markt voor zorg-ICT meer open te maken, want digitale uitwisseling móet straks gewoon, mits  de Wegiz natuurlijk ook door de Eerste Kamer komt. Het is de bedoeling dat straks een dossier niet meer hoeft te worden overgetypt en patiënten nog maar één keer hun situatie hoeven uit te leggen. Door effectievere gegevensuitwisseling tussen meerdere zorgverleners op diverse plekken kan de behandeling sneller en veiliger verlopen.

Wegiz & Eerste Kamer

Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, gaat het voor behandeling en stemming naar de Eerste Kamer die de wet alleen nog mag aannemen of verwerpen. Programmamanager Ans van den Bosch vertelt op de website van VWS: ‘Deze uitslag bevestigt dat we op de goede weg zitten. Dit is een belangrijk moment.’ De impact van de unanieme stemming van de Tweede Kamer is er nog niet direct, maar langzaam maar zeker gaan zorginstellingen wél degelijk iets merken van de Wegiz. Bijvoorbeeld middels algemene maatregelen van bestuur en diverse besluiten die er aan zitten te komen. Van den Bosch: “De eerste AMvB treedt in 2023 in werking en gaat over medicatieoverdracht. Dat is de eerste gegevensuitwisseling die verplicht elektronisch moet plaatsvinden. Andere gegevensuitwisselingen volgen vanaf 2024.”

De volgende stappen worden ook voorbereid, want op de achtergrond wordt er gewerkt alsof de wet al ingevoerd is. Dat is ook belangrijk, want zo’n wet moet uitermate gedegen worden voorbereid. De stemming in de Eerste Kamer wordt trouwens door betrokkenen in ieder geval met groot vertrouwen tegemoet gezien, omdat de unanieme instemming van de Tweede Kamer een sterk signaal is.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?