Uitbreiding subsidieregeling Zorg voor Innoveren

Dit najaar worden de subsidiemogelijkheden van Zorg voor innoveren verder uitgebreid. Ten eerste zal meer budget beschikbaar komen voor de bestaande subsidieregelingen Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC). Daarnaast ligt het in de lijn der verwachting dat dan ook een nieuwe subsidieregeling voor het opleiden van digicoaches in zorgorganisaties geopend zal worden.

Enkele weken geleden werd nog bekend gemaakt dat de eerste ronde van de subsidieregeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching vlak voor het verlopen van de deadline al gesloten werd omdat het maximale aantal te honoreren aanvragen al bereikt was.

Met deze subsidie konden zorginstellingen de ondersteuning van een implementatiecoach inhuren. Voor een bedrag van maximaal €5000 en minimaal 40 arbeidsuren kan deze implementatiecoach je verder helpen met implementatie- en opschalingsvraagstukken.

Verdubbeling budget

Zorg voor Innoveren stelt nu dat de eerste ronde als een pilot voor het verdere verloop van de subsidieregeling diende. Uit de evaluatie van die ‘pilotronde’ zijn een aantal verbeterpunten naar voren gekomen die vanaf de tweede ronde, die op 1 september start, doorgevoerd zullen worden.

Zo heeft het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in totaal 1 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor de subsidieregeling. In de eerste ronde was het budget per subsidieronde – in totaal staan er vijf rondes gepland tot eind 2021 – nog 200.000 euro. Dat budget per subsidieronde is daarmee nu vastgesteld op 400.000 euro.

Subsidieregeling voor digicoaches

De vele aanvragen voor implementatie- en opschalingscoaching die binnengekomen zijn hebben duidelijk gemaakt dat veel zorgorganisaties druk in de weer zijn met de implementatie van zorginnovaties. Deze innovaties hebben veelal een digitaal aspect. Medewerkers moeten daarvoor doorgaans over een bepaald niveau van digivaardigheid beschikken. In de praktijk blijkt dat daar vaak nog extra aandacht, en opleiding, bij komt kijken.

Het ministerie van VWS heeft daarom Zorg voor Innoveren de opdracht gekregen om een subsidieprogramma te ontwikkelen waarmee zorgorganisaties de mogelijkheid krijgen om medewerkers, indien nodig ook door een extern bureau, te trainen tot digicoaches.

Op dit moment is deze subsidieregeling nog volop in ontwikkeling, maar verwacht wordt wel dat die dit jaar nog open gesteld zal worden. Wilt u Zorg voor Innoveren benaderen voor advies op maat, neem dan contact op via deze link.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?